Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Byggnader vid Vasa centralsjuhkus rivs redan i år

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 10:25.
I-huset vid Vasa centralsjukhus speglas i akuten.
Bildtext I-huset som ska rivas står intill en av de nyaste byggnaderna på sjukhusområdet, i den nya byggnaden finns bland annat akutmottagningen. Arkivbild.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Rivningen av byggnader på sjukhusområdet i Vasa föreslås inledas redan i år efter sommarsemestrarna. Byggnaderna ska ge plats för det nya Sote-huset.

Planeringen av det nya Sote-huset pågår som bäst. Nu är förslaget inför sjukvårdsdistriktets styrelses möte på måndag att man påbörjar rivningen av R och I-husen redan i år.

- Vi börjar med R-huset efter semestrarna. Det användes som arbetsbarack när vi byggde det nya apoteket men nu är byggnaden tom, säger sjukhusets planeringsingenjör Håkan Knip.

Håkan Knip, teknisk chef vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Håkan Knip
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Tidigare huserade psykiatrin i R-huset.

Ett par, tre månader senare står I-huset på tur. Det huset har tömts under våren. Personalen har omplacerats till andra byggnader.

Så rivandet påverkar inte sjukhusets verksamhet alls, enligt Knip.

Tanken var att riva först under 2018

Kostnaderna för rivningen finns inte i årets budget eftersom planen var att riva husen först nästa år.

Själva Sote-huset beräknas kosta 130 miljoner. I den nya byggnaden ska Vasa stads primärvård samsas med specialsjukvård.

Rivningskostnaderna ingår inte i de 130 miljonerna, utan utgör kostnader som påverkar driften under rivningsåret. Rivningen av de två husen beräknas kosta 620 000 euro.

Kostnadsuppföljingen per 30 april i år visar att endast 30,8 procent av utgifterna för 2017 har använts, vilket tyder på att rivningskostnaderna skulle rymmas inom nuvarande budgetramar.

H-huset svajar - rivs 2018

Rivningen av H-huset och en del av den så kallade MNO-byggnaden ska enligt förslaget ske under nästa år och beräknas kosta 525 000 euro. I MNO-byggnaden finns bland annat centrallagret och snickeriet.

- För att få plats för den nya infarten till Sote-huset måste vi ta bort en del av MNO, den delen där lastbryggorna finns idag. Men vi kan ju inte vara utan lastbryggor till sjukhuset, så vi måste fixa det någon annanstans före vi river, säger Knip.

Det svajande H-huset vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext H-huset står och svajar på sjukhusområdet.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Därför misstänker Knip att rivningen av lastbryggorna kan dröja till 2019.

H-huset, där Knip själv sitter, är i så pass dåligt skick att det svajar om folk rör sig i gymnastiksalen som finns högst upp i huset.

- Huset tål nog belastning uppifrån och ner men inte från sida till sida. Dessutom har det tagits bort lite väggar. Därför är det förbjudet att ha gymnastik eller annat där, säger Knip.

Knip berättar att ungefär halva H-huset är tomt i det här skedet.

Här finns en karta över sjukhusområdet.

Diskussion om artikeln