Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tänker lämna Parisavtalet enligt läckor i USA

Från 2017
Uppdaterad 28.05.2017 13:47.
President Donald Trump med sin fru Melania då de  återvände hem från sin resa i Mellanöstern och Europa. Trump vägrade att kommentera klimatavtalet
Bildtext President Donald Trump med sin fru Melania då de återvände hem från sin resa i Mellanöstern och Europa. Trump vägrade att kommentera klimatavtalet
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

USA kommer att lämna klimatavtalet som världens länder enades om i Paris år 2015 om man får tro den amerikanska webbsajten Axios som skriver om politik och andra nyheter.

Axios skriver att president Donald Trump har meddelat om sitt beslut till flera nära medarbetare.

Trump meddelade via Twitter under G7-topppmötet på Sicilien i går att han kommer att besluta om Parisavtalet nästa vecka, men enligt Axios har han alltså redan fattat sitt beslut.

Trump har ändå hävdat att han ännu överväger sitt beslut och medarbetaren Hope Hicks sa att "jag tror att hans tweet var klar. Han kommer att fatta sitt beslut den kommande veckan."

"Otillfredsställande"

USA var det enda landet på toppmötet i Taormina som inte stödde Parisavtalet i ett uttalande.

I slutkommunikén skrev G7-ländernas ledare att de inte kunde överbrygga meningsmotsättningar i klimatfrågan.

Förbundskansler Angela Merkel beskrev diskussionerna som "otillfredsställande."

Inga kommentarer

Axios uppger att en av de medarbetare som Trump informerade var klimatskeptikern Scott Pruitt som leder miljöministeriet EPA. Det är EPA som övervakar att avtalet följs i USA.

Trump kommenterade inte uppgifterna när han återvände till Washington från sin nio dagar långa rundresa i Mellanöstern och Europa.

Påven Franciskus och hans medarbetare hörde till dem som under rundresan i kraftiga ordalag uppmanade Trump att hålla fast vid Parisavtalet.

Nervös optimism

Axios skriver att det råder en "nervös optimism" bland de anställda på EPA. Pruitt lär ha uppmanat dem att inte offentligt propagera för att USA ska säga upp Parisavtalet som undertecknades av president Barack Obama.

Vita huset har för sin del uppmanat Pruitt att hålla låg profil innan beslutet kungörs.

Flera medier har tidigare avslöjat hur nedstämda de anställda på EPA är eftersom de flesta länge har kämpat för att klimatförändringen skall tas på allvar i USA.

Låter kongressen fatta beslutet?

Obama som betraktar klimatavtalet som ett viktigt steg i kampen mot klimatförändring, skrev under avtalet på eget bevåg eftersom han var medveten att han inte skulle få tillräckligt stöd från republikaner i kongressen.

Republikanerna har kritiserat Obamas beslut att inte låta senaten säga sitt om avtalet och medier i USA spekulerar nu i att Trump kommer att låta senaten fatta det slutliga beslutet.

Trump skulle på så sätt kunna dela på ansvaret - eller skulden - för att världens största utsläppsland säger upp avtalet ensidigt.

Diskussion om artikeln