Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kombiexamen i ett nötskal: Jobba hårt och sov tillräckligt

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 10:58.
Hanna Brofelt står i svart kockjacka bredvid salladsskålar.
Bildtext Hanna Brofelt blir kock och student. Just nu jobbar hon på lunchrestaurang i Pargas.
Bild: Yle/Marie Söderman

De flesta som blir klara med sina studier nu i maj har avlagt en examen, men 19-åriga Hanna Brofelt från Pargas har avlagt två!

Efter tre års studier blir hon samtidigt både kock vid Axxell och student vid Pargas svenska gymnasium.

Men att ta kombiexamen är inget för den lata. Hanna Brofelt intygar att det har varit ett hårt jobb att studera på två ställen. Disciplin är a och o.

- Du måste satsa, du måste göra dina läxor och du måste sova tillräckligt, säger Brofelt.

Ibland var skoldagarna ett pusslande utan like för att få ihop ett fungerande schema. Det krävdes också mycket kommunikation för att få lärarna att förstå varför hon ibland måste gå över till den andra skolan. Trots att hon i ett skede höll på att ge upp sina kombistudier är hon nu mer än nöjd över slutresultatet.

- Visst var det värt det!

Både teori och praktik

Hanna Brofelt valde kombistudier för att hon alltid hade drömt om att få bli student, men samtidigt ville börja jobba med någonting praktiskt.

Muffinsar på en bakplåt.
Bild: Yle/ Nora Engström

Båda skolorna har sina utmaningar och skillnader. På kocklinjen kunde hon mer självständigt bestämma över sitt arbete och hade mer frihet. I gymnasiet var reglerna striktare och det fanns mindre utrymme för egen fantasi.

- I Axxell kunde jag få i uppdrag att lägga upp en matportion, men jag fick själv bestämma hur jag skulle göra det och hur slutresultatet skulle bli. I gymnasiet kunde jag själv välja tema för en essä, men det finns strikta regler för hur lång en essä ska vara och vad den ska innehålla. Jag tycker mer om att vara i köket för man får använda sina händer, sin fantasi och sin kreativitet på ett annat sätt, säger Brofelt.

Var hörde du mer hemma - i gymnasiet eller i Axxell?

- Då jag var i gymnasiet var jag gymnasieelev och då jag var i Axxell kände jag mig som en del av Axxell. Men i praktiken tillbringade jag mer tid i gymnasiet eftersom kocklinjen också innehöll flera praktikperioder på restauranger.

Pargas svenska gymnasium
Bildtext Pargas svenska gymnasium.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Vad tänker du om framtiden?

- Nu ska jag jobba ett år och tjäna pengar. Om jag satsar på att jobba som kock i framtiden vill jag först gå två år till i konditorskolan. En annan möjlighet är att jag läser mig till fysioterapeut.

Lättare med hjälp

Hanna Brofelt är också aktiv idrottare och spelar ishockey för TPS i Åbo. Det betyder träningar flera gånger i veckan och matcher en till två gånger i veckan.

- Jag har fått mycket hjälp av mamma som har skjutsat mig till alla träningar. Jag är jättetacksam över det stöd hon ger mig, säger Brofelt.

På lördag är det dags att fira.

- Vi har studentfest hemma och samtidigt firar vi min kockexamen, sedan fortsätter festen med kompisar i Pargas.

Diskussion om artikeln