Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Banken behöver mindre utrymmen än tidigare

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 08:01.
Aktia Bank finns i Campus Allegro i Jakobstad
Bildtext Aktia Bank finns i Campus Allegro i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Aktia i Jakobstad behöver bara hälften av sina nuvarande utrymmen i Campus Allegro. Aktias hyreskontrakt går ut den sista februari 2018 och ett alternativ är att helt lämna Campus Allegro om det inte går att minska på utrymmena.

Aktia hyr sina utrymmen av stiftelsen för Åbo Akademi. Fastighetsansvarige Bill Anckar vid stiftelsen vill inte i det här skedet kommentera frågan, de första diskussionerna kommer enligt honom att föras i början av juni.

Stora banksalar med högt i tak är inte dagens melodi

Kundbetendet hade ändrat redan när Aktias utrymmen byggdes i Campus Allegro men utvecklingen har ytterligare stärkts efter det. Det behövs helt enkelt inte lika stora utrymmen för kunder längre eftersom vanliga bankärenden oftast sköts via nätet och övriga kundkontaker via tidsbeställning.

- Säkert har vi hälften för mycket utrymmen, spontankunderna minskar så drastiskt, vi behöver inga stora salar, säger regiondirektör Petri Sandkvist i Österbotten.

Regiondirektör Petri Sandkvist vid Aktia Bank i Österbotten
Bildtext Petri Sandkvist.
Bild: Aktia/Rami Salle

Två huvudalternativ för Aktia

Att fortsätta som nu är inte ett alternativ, det har vi beslut på, säger Petri Sandkvist.

- Alternativen är att göra om utrymmena så att de blir ändamålsenliga för våra behov eller att vi söker oss till andra utrymmen som är mera passande i dagens läge.

I nybyggda Jakob Center uppstår lediga utrymmen när Seppälä lämnar fastigheten i sommar. Kan Jakob Center bli ett bankhus på nytt?

- I Österbotten och i Jakobstad finns på många håll lediga och centralt belägna fastigheter. Jag vill inte utesluta nånting men vi har inte kommit så långt att vi diskuterar konkreta adresser.

- Nog är vi medvetna om vad som är tomt men vi har inte börjat förhandla med någon ännu.

Petri Sandkvist räknar med att det under sommaren skall finnas någonting konkret att ta ställning till, beslut fattas i ett senare skede i år och i sista hand är det enligt Sandkvist koncernens vd som har sista ordet gällande bankens utrymmen i Jakobstad.

Ägaren vill inte kommentera

Campus Allegro fastigheten ägs av stiftelsen för Åbo Akademi. Allegro fastighetens ärenden sköts av Bill Anckar men han vill inte kommentera frågan om Aktias framtid i Campus Allegro.

- Vi kommer att diskutera med Aktia första gången i början av juni, jag har inte talat med Aktia så jag kan inte kommentera några alternativ och vad som blir aktuellt, säger Bill Anckar.

Diskussion om artikeln