Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Att städa bort sina minnen

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 09:02.
En gammal mobiltelefon och en gammal bild på systrarna.
Bild: Avanton Productions

Hur känns det att avstå från ett hem som bär spår från flera generationer?

En vårvintern städar syskonparet, Stella och Christel Eckert, ur sitt barndomshem, en stor våning på Fredsgatan i Helsingfors, inför dess förestående försäljning.

Tömningen tar många månader i anspråk och Christel kommer till Finland från Australien där hon bott i tiotals år. Systrarna sorterar och slänger bort, medan de förundrar sig över allt som sparats.

Exempelvis ett skåp fullt av äggkartonger, säkert för att kunna köpa ägg på torget. De går också igenom sin fars tusentals diabilder.

Systrarna minns människor och händelser knutna till lägenheten, men mest av allt våndas de över den stora arbetsbördan. I början av maj är hemmet tömt och vårsolen lyser in genom fönstren.

Att tömma ett dödsbo efter en nära anhörig är något de flesta av oss går igenom. Efterlämnade föremål berättar om den som gått bort och hans eller hennes liv. Ibland, som i det här fallet, kan man hitta avlagringar av flera generationer i form av fotografier och brev.

Också möbler, väggar och golv inrymmer minnen.

Hur känns det att lämna allt bakom sig, stänga dörren för sista gången och gå vidare? Hur mycket av ens jag finns i de väggar och föremål som omgett en?

Orginaltitel: Till minne av ett hem
30 dagar på Arenan

Produktion: Helena Öst / Avanton Productions 2016

Det finns också en radioversion av dokumentären. Minnena ser mig sändes i Yle Vega söndag 28.5.2017

Månadens dokumentär: Minnena ser mig

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln