Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny poliklinik öppnar på Vasa centralsjukhus

Från 2017
U-byggnaden vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext U-byggnaden vid Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Idag, måndag, öppnar den nya lung- och neurologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus sina dörrar. Avdelningsskötare Ann-Katrin Store prisar de fräscha utrymmena och kanske främst den rena luften.

Lung- och neurologiska polikliniken huserar i den nya U-byggnaden. Den har beskrivits som det mest krävande byggprojektet i Vasa sjukvårdsdistrikts historia.

Byggnaden kostade hela 27 miljoner och innehåller apoteket, isotopmedicinen samt barnpolikliniken och polikliniken för lungsjukdomar och neurologi. Fyra våningar och totalt 7000 kvadratmeter.

Som natt och dag

Ann-Katrin Store är nöjd med de nya utrymmena. Det är som natt och dag att jämföra inomhusluften med E-byggnaden där hon tidigare jobbade.

Avdelningsskötare Ann-Katrin Store med den nya bronkoskopiutrustningen.
Bildtext Ann-Katrin Store med ny bronkoskopiutrustning.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

I U-byggnaden byts luften mellan åtta och tolv gånger i timmen.

- Vi har vandrat mellan E och U-byggnaden med våra saker och det är som att få syrebehandling när man kommer in i den nya byggnaden, säger Store.

Två kliniker blir en

Så här under de första dagarna kan man räkna med mindre tekniskt strul. Det är inte den största utmaningen.

- Den största utmaningen är att vi är två polikliniker med lite olika kulturer som slås ihop till en. Men det kommer nog inte att bli några större problem.

Kan man dra nytta av det?

- Vissa patienter går till såväl neurologen som lungpoli. Då drar vi nytta av att finnas på samma ställe.

Öppet landskap - framtidens melodi på sjukhuset?

Den nya lung-och neurologiska polikliniken blir en pilotenhet där ingen i personalen, inte ens överläkarna, har egna arbetsrum.

Man ska med andra ord sitta i ett öppet kontorslandskap när man inte är inne i ett undersökningsrum med en patient.

Lung- och neurologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus testar öppet kontor.
Bildtext Öppet kontorslandskap.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Vi har hört en massa negativt om öppna kontorslandskap men vi har kommit överens om att vi ska försöka hitta det positiva i det. Vi får återkomma med en utvärdering om ett år.

Flyttar igen om några år

Om några år ska U-byggnadens polikliniker flytta igen, lung- och neurologiska till det nya Sote-huset som byggs för 130 miljoner.

- I Sote-huset blir det en gemensam stor poliklinik om ungefär fem år. Vi är ju som sagt en pilotenhet så vi ska föra anteckningar från dag ett om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Så kan vi instruera och hjälpa de andra enheterna sen, säger Store.

Kvar i U-byggnaden blir apoteket och isotopmedicinen.

- De har cirka 70 procent av byggnaden utrymmesmässigt och kostnadsmässigt ännu mer. Sjukhusapoteket och isotopmedicin kostar mellan 21 och 23 miljoner att bygga, säger planeringsingenjör Håkan Knip.

Korridor på lung- och neurologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus.
Bildtext Korridor på lung- och neurologiska polikliniken.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

De utrymmen som poliklinikerna lämnar efter sig blir så kallade evakueringsutrymmen, dit andra polikliniker kan flytta vid behov.

- Det finns hela tiden behov av evakueringsutrymmen till exempel i samband med större renoveringar. Tanken med att bygga evakueringsutrymmen väcktes när vi ändå skulle bygga två våningar för apoteket och isotopen. Varför inte bygga två våningar till eftersom vi har problem med inomhusluften i flera utrymmen och det kommer att ta många år att bygga bort problemen, utvecklar Knip.

Diskussion om artikeln