Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karisbon Bertel Niemi cyklar bland världseliten

Från 2017
Man i vit skjorta.
Bildtext Bertel Niemi avverkar upp till 15 000 kilometer på cykeln varje år.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

När sommaren har anlänt gräver många fram cykeln och åker på sköna söndagsturer. Bertel Niemi tar cyklingen på ett större allvar och hoppar på sadeln också andra dagar än söndagar.

I fjol deltog Niemi i världsmästerskapen för veteraner och cyklade i mål som sjunde man.

- Jag är helt nöjd, säger en anspråkslös Bertel Niemi om sin placering i fjolårets världsmästerskap i Australien.

De har mycket gropar och cyklar man i en grupp så är de riktigt farliga.

Förutom det här kom Niemi på en tredje plats i de Nordiska mästerskapen ifjol.

Skonsam för knäskålar

Niemis gren inom cykling är tempolopp där cyklisterna cyklar mot klockan, inte mot varandra. Cyklisterna startar en och en, vanligtvis med en minuts mellanrum.

Sträckorna i tempocykling rör sig mellan 10 och 50 kilometer. Niemis sjunde plats i VM kom på en 30 kilometer lång sträcka.

Hastigheten rör sig på dryga 40 kilometer i timmen.

I år cyklar Niemi för första gången i en klass för äldre, M60. Åldern är inget hinder, menar Niemi.

- Cyklingen är en jättebra motionsform som passar unga och gamla. Den är skonsam. Själv har jag inte haft några skador från cyklingen, säger Niemi från Karis.

Han cyklar mellan 10 000 och 15 000 kilometer om året. Slår man ut cyklade kilometrar blir det upp till över 40 kilometer per dag i 365 dagar.

Väglaget i Västnyland

Niemi cyklar mycket i Väsntyland. Hur är väglaget enligt honom?

- Vägarna är nog dåliga. De har mycket gropar och cyklar man i en grupp så är de riktigt farliga. Då kan de vara svåra att se.

Enligt Niemi behöver cyklisterna inte lättrafikleder, men gärna lite mera rum längs vägarna.

- En bredare asfaltkant skulle räcka, men man lämnar inte en cent över för det som går över det vita sträcket vid vägkanten.

Gör skolvägar säkra

Angående lättrafikleder önskar Niemi att de kunde tas med i ett tidigt skede av planeringen.

- När man planerar bostadsområden borde man rita upp lättrafikleder till skolor. Sträckan mellan hem och skola är inte avgörande, utan trafiken. Barnfamiljer gillar smidiga skolvägar.

Cyklar inte i bredd för att jäklas

Bilister kan ibland bli störda på cyklister som täpper till körfilen. Enligt Bertel Niemi handlar det om en cykelstrategisk lösning. I större grupper cyklar man i bredd. Den eller de som är längst fram får ta vinden.

- Är man en större grupp delar man sig i två led. De som är bakom de två första kommer lättare undan då vindmotståndet blir mindre. Vi försöker ändå undvika cykla i två led där vi inte ryms.

Folkskolan som första mål

Bertel Niemi började cykla av tvång.

- Jag bodde knappa fem kilometer från folkskolan så jag hade ingen rätt till skolskjuts. Så det var cykeln som gällde. Där fick jag min cykelgrund.

Niemi tillhör också Finska kompaniet som är ett cykelgäng med ett fyrtiotal cyklister från hela Finland.

Finska kompaniet cyklar runt sjön Vättern i Sverige. Totalsträckan är 300 kilometer. Målet för i år är att cykla på sju timmar och trettio minuter.

På söndag (4.6) deltar Niemi i en tävling i Lappböle i Kyrkslätt. På hösten ordnas världsmästerskapen i Frankrike. Niemi håller konkurrenterna i spänning och meddelar om sin närvaro först under sensommaren.

Radio Vega Västnyland

9:01

Diskussion om artikeln