Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AG Karlsson: Niinistö vill stå ovanför partipolitiken

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 20:11.
Yles reporter AG Karlsson
Bild: Mikael Crawford/Yle

President Sauli Niinistö är känd som en man som går sina egna vägar. Han har överraskat förr, och måndagens besked var en kombination av det väntade och något nytt, säger AG Karlsson i sin analys.

Niinistö berättade att han kan tänka sig att ställa upp för återval som president. Han vill ändå bli uppställd av en valmansförening som ska samla minst 20 000 namn.

Niinistö motiverar sitt beslut bland annat med att presidenten numera är sidosatt från inrikespolitiken.

Genom att ställas upp av en valmansförening framstår det naturligtvis som att Niinistö står ovanför den sedvanliga partipolitiken, vilket fungerar som en fördel. Tanken är att det ska finnas ett brett stöd för en fortsättning - över partigränserna.

Ett upplägg som påminner om hur det gick till på Kekkonens tid, kunde någon tycka.

Otacksamt för de andra

Oberoende av hur Niinistö blir uppställd är beskedet en kalldusch för partierna. Att försöka utmana en populär sittande president som backas upp över partigränserna är en otacksam uppgift.

Hittills finns det tre uppställda kandidater. De är riksdagsledamoten Pekka Haavisto (De gröna), tidigare statsministern Matti Vanhanen (C) och Europarlamentarikern Merja Kyllönen (VF). SFP överväger Nils Torvalds.

Matti Vanhanens anhängare lyfter gärna fram hans breda erfarenhet och kunnande inom inrikes- och utrikespolitiken, men att det skulle räcka till presidentposten tror få.

Merja Kyllönen är en fräsch fläkt och utmanar säkert den sittande presidenten, men en vänsterförbundare väljs inte till president i Finland.

Returmatch mellan Niinistö och Haavisto?

Pekka Haavisto tros förutom Niinistö ha de bästa chanserna att nå en andra valomgång. De gröna är i stark medvind och Haavisto har erfarenhet från det förra presidentvalet, då just Niinistö och Haavisto möttes i den andra valomgången. Niinistö fick då 65,5 procent av rösterna mot 34,5 för Haavisto.

Om samma situation uppstår på nytt är det svårt att hitta nya argument som skulle kunna vända på steken.

SDP söker kandidat

Socialdemokraterna har redan en god tid sökt efter en kandidat. Jutta Urpilainen tackade nej och Niinistös besked gör det inte lättare att hitta en lämplig person. Det förra presidentvalet var en katastrof för SDP, då Paavo Lipponens kampanj misslyckades.

Eero Heinäluoma meddelar "inom en vecka" om en möjlig kandidatur.

Sannfinländarna oroar sig i första hand för sitt stundande ordförandeval.

Kristdemokraterna vill antagligen också ha en egen kandidat. Sari Essayah är populär bland partifolket.