Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rökpuff eller svår smäll - det finns två motsatta omdömen om Donald Trumps miljöbomb

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 05:30.
Rykande skorstenar vid ett kraftverk i USA.
Bildtext USA har de näst största utsläppen av växthusgaser. På bilden ett kraftverk i Arizona.
Bild: Mostphotos

Klimatexperter målar upp två vitt skilda framtidsperspektiv om USA:s president gör som många tror, nämligen beslutar att USA drar sig ur klimatavtalet från Paris. Den ena analysen är rätt optimistisk. Den andra är nattsvart.

Låt oss börja med de ljusare utsikterna. Då man frågar personer som arbetar med klimatfrågor i Finland får man nämligen många rätt optimistiska omdömen.

Enligt dem är det visserligen beklagligt och skadligt, men ingalunda slutet för klimatpolitiken om USA säger tack och hej till överenskommelserna om att minska utsläppen av växthusgaser. Snarast kan man sammanfatta det som en rökpuff.

"Bli inte desperat"

- Det finns ingen orsak att bli desperat. USA avgör inte ensamt framtiden för klimatet, även om landet har de näst största utsläppen av växthusgaser, säger klimatexpert Kaarina Kolle vid miljöorganisationen WWF Finland.

Kaarina Kolle från Wwf
Bildtext Kaarina Kolle, WWF Finland.
Bild: Yle

Vid näringslivets organisation EK är Mikael Ohlström inne på samma linje.

- USA stjälper inte Parisavtalet. Man ska minnas att omkring 150 andra länder har förbundit sig till det, säger Ohlström som är ledande expert på energi- och klimatfrågor och har verkat inom Finlands delegation för klimatmötet.

Porträtt av Mikael Ohlström
Bildtext Mikael Ohlström, EK
Bild: Finlands Näringsliv EK

Kaarina Kolle konstaterar att det bland de andra undertecknarna finns en stark front för klimatarbetet.

- Även om USA skulle lämna samarbetet så betyder det inte att de andra byter riktning. Det såg man nyligen vid G7-ländernas möte där de övriga sex staterna ställde Donald Trump mot väggen i klimatfrågan, säger hon.

De andra blir tvungna lappa på

- Ifall amerikanerna tar farväl, får den övriga världen lov att göra mera för att fylla hålet, säger Kolle vid miljöorganisationen WWF.

Mikael Ohlström vid EK håller bara delvis med.

- Klimatmålen är svåra att nå också när USA är med, så visst har det betydelse om landet träder ut. I viss mån kan de andra länderna reparera skadan, men man kan inte ålägga företagen där alltför höga miljökrav.

- Då protesterar nog företagen mot att deras amerikanska konkurrenter gynnas för mycket, säger han.

Forskare: Parisavtalet går om intet

Så har vi det betydligt mer pessimistiska sättet att se på saken. Nämligen att Trumps miljöpolitik mer eller mindre innebär slutet för klimatsamarbetet.

Det är forskaren Antto Vihma vid Utrikespolitiska institutet som beskriver ett amerikanskt utträde som en svår smäll för Parisavtalet.

- Hela dess grundläggande idé om att länderna an efter skärper klimatmålen går om intet, säger han.

Antto Vihma, forskare vid Utrikespolitiska institutet
Bildtext Antto Vihma, Utrikespolitiska institutet
Bild: Marek Sabogal/Utrikespolitiska institutet

- Det blir en signal från USA till konservativa krafter i andra länder. De får stöd för sina argument om att det inte är värt att jobba mot klimatmål. Varför ska vi anstränga oss när USA åker snålskjuts, blir logiken, enligt Vihma.

Vihma bedömer att varken EU eller Kina kommer att skärpa sina klimatmål om inte USA är med.

Donald Trump har valt sida i klimatpolitiken.

― Antto Vihma, Utrikespolitiska institutet

Och för att göra det hela ännu dystrare för klimatavtalet, så är Antto Vihmas analys att Donald Trump lyckas urvattna avtalet också om USA stannar kvar som part.

- Trump har tydligt valt sida i klimatpolitiken. USA sänker sina målsättningar och det får negativa följder för Parisavtalet också om det inte blir något utträde.

"Kanske Trump inte är president längre"

Även om Donald Trump sätter tummen ner för Parisavtalet kommer en del klimatarbete att fortgå i USA, det är experterna eniga om. För i USA kan delstater införa egna miljöregler, till exempel Kalifornien är sedan länge känd för sin miljöpolitik.

Dessutom är det sannolikt att många amerikanska företag fortsätter att anpassa sig till klimatpolitiken i den övriga världen eftersom de inte vill hamna på efterkälken.

Och Mikael Ohlström vid EK vidhåller att det kan finnas en framtid för Parisavtalet, även om Trumps USA lämnar det.

- Först en bit in på 2020-talet blir det dags att utvärdera hur klimatmålen uppnåtts. Vid det laget kanske Donald Trump inte längre är president, och USA kan komma att återansluta sig.

Diskussion om artikeln