Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles styrelseordförande om Jääskeläinens sorti: "Ingen skulle klara av ledarskapet under ett sådant förstoringsglas"

Från 2017
Uppdaterad 29.05.2017 21:50.
Yles vd Lauri Kivinen och Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.
Bildtext Yles vd Lauri Kivinen och Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson.
Bild: Yle Kuvapalvelu

Yles vd Lauri Kivinen säger att Jääskeläinens förmåga att framgångsrikt utföra sitt jobb blev omöjligt och att det därför är nödvändigt att hitta en ny chef för Yles finskspråkiga nyheter.

- Det handlar om förutsättningarna. Om allt som chefen gör ifrågasätts och kritiseras starkt så blir det svårare och svårare för varje dag som går att framgångsrikt utföra sitt jobb.

- Ibland händer det att man hamnar i en omöjlig situation där en fortsättning blir omöjlig och tyvärr har vi nått den punkten här, säger vd Kivinen.

"Ingen diskussion om att Yle skulle lämna ONM"

Spelade Jääskeläinens kommentar om att Yle kunde lämna Opinionsnämnden för massmedier in i det att han fick gå just nu?

- Ett sådant alternativ har vi inte ens diskuterat inom Yle, att lämna Opinionsnämnden. Det är inte alls aktuellt, vi har inte diskuterat det och därför är det synd att en sådan tolkning blev kommunicerad för några dagar sedan.

Lauri Kivinen betonar att Yle tycker det är viktigt att det finns ett organ som kontrollerar branschen.

- Det är viktigt i synnerhet nu när så mycket som skrivs kan ifrågasättas och vi har nya medievanor och teknologier.

Kivinen berömmer det arbete som Jääskeläinen gjort på finska sidan under de senaste åren.

- Det har gått i rätt riktning och det arbetet måste vi fortsätta med.

Hur mycket bedömer du att allt det som skrivits om Yle och Jääskeläinen i olika medier har skadat Yles rykte?

- Pålitligheten är något som måste bevaras och som vi måste jobba för. Därför är det också viktigt att vi har chefer och chefredaktörer som framgångsrikt kan jobba för att trygga pålitligheten i allt som vi gör.

Så om Jääskeläinen nu har skadat det här ryktet, hur ska förtroendet för Yle återuppbyggas?

- Det är ett hårt arbete varje dag, som byggs med varje nyhet som vi gör.

En hurdan efterträdare söks nu nu för Atte Jääskeläinen?

- En efterträdare som kan leda Yles journalistiska linje på ett framgångsrikt sätt, så att den grundar sig på trovärdighet och reagerar på olika situationer i det förändrade medielandskapet. Det är viktigt att vi hittar en journalistisk ledare som förstår vart medievärlden är på väg och också kan leda en organisation som vill att det finns riktlinjer som kan följas.

"Ska inte vara låg tröskel för att avskeda en ansvarig chefredaktör"

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson säger att det var en helhetsbedömning av hela situationen och den diskussion som har förts hela våren som ledde till beslutet om Jääskeläinens sorti.

- Ingen skulle klara av att sköta det här ledarskapet under ett sådant förstoringsglas.

Ännu för några veckor sedan sade styrelsen att de ansvariga redaktörerna har styrelsens förtroende, vad är det som har förändrats sedan dess?

- Det har kommit till saker i den här helhetsbedömningen och vi fattade det här beslutet i samråd. Vi ville ännu titta på saken och ”fundera” såsom president Koivisto brukade säga. Det ska inte vara någon låg tröskel att göra sig av med en ansvarig chefredaktör, det är också en yttrandefrihetsfråga.

Var det här beslutet fattat innan diskussionen om Opinionsnämnden för massmedier föddes?

- Nej.

Så det var avgörande?

- Det är klart att det var en faktor som spelade in.

Vi kan inte styra debatten runt oss, det är andra som gör det.

Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson

Handlar det om att han fick sparken eller någonting annat?

- Vi kom överens. Atte Jääskeläinen har gjort ett väldigt gott arbete och utvecklat nyhets- och aktualitetsarbetet på Yle på många sätt. Det handlade om att vi alla i samråd kom fram till att det nu bara inte finns förutsättningar att fortsätta.

Hur ser styrelsen på fortsättningen, hur ska Yle klara sig och hurdan slags person ska sköta det här jobbet i framtiden?

- Yle som bolag klarar sig bra, det är det som är det absurda med den här diskussionen. Produkterna och det som Yle kommer ut med på nio kanaler varje dag är i gott skick. Enligt Europeiska radio- och TV-unionen EBU är Yle ett av Europas starkaste public service -bolag. Den här debatten är inte ett uttryck för att Yle som helhet skulle ha haft problem.

Ett halvt år av debatt om Yles oberoende

- Men nog finns det naturligtvis slitningar på nyhets- och aktualitetsredaktionen och vi kommer att jobba vidare med att åtgärda de kritikpunkter som professor Olli Mäenpää hade att komma med i sin rapport. Och vi har begärt vd Kivinens förslag om vilka åtgärdas som ska vidtas inom kort, i praktiken före sommarsemestern.

- Och så ska vi genast sätta i gång rekryteringen av en ny chef och jag tror att de här åtgärderna i sig kommer att leda till ett gott resultat.

Nu avgår alltså Jääskeläinen, men hur mycket har Yle skadats av den här diskussionen och processen?

- Det är klart att det har påverkat synen på Yle, men samtidigt visar alla mätningar att den har påverkats ganska marginellt. Jag tror det allra viktigaste är att vi genom vår verksamhet kan visa att vi gör ett gott jobb. Vi kan inte styra debatten runt oss, det är andra som gör det.

Yles vd Lauri Kivinen intervjuades av Patrik Schauman och Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson intervjuades av Bengt Östling.

Atte Jääskeläinen

Direktören för Yles finska nyhetsverksamhet Atte Jääskeläinen lämnar sitt uppdrag

Svenska Yles af Björkesten blir tf direktör och chefredaktör

Diskussion om artikeln