Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga byar togs med i landskapsplanen

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 08:58.
Solnedgång över en sommaräng med blommor och knuten på en röd stuga.
Bildtext Solnedgång i Koskö i Korsholm
Bild: Mostphotos

Landskapsstyrelsen beslutade vid sitt möte på måndagen att den inte kan godkänna utredningen om centrum- och bynätverket i Österbotten. Utredningen skulle ligga till grund för landskapsplan 2040 till den del som utredningen gäller bynätverket.

Orsaken till att det gick så här är att en by är svår att definiera. Landskapsstyrelsen ansåg också att det är upp till kommunerna att bestämma vilka byar som de vill utveckla i framtiden.

– I landskapsstyrelsen vill vi skapa förutsättningar för att tillsammans med städer och kommuner aktivt utveckla även byarna i framtidens Österbotten, säger landskapsstyrelsens ordförande Joakim Strand.

Strand säger att det inte är landskapsstyrelsens uppgift att peka ut vinnare eller förlorare på basen av oklara kriterier som dessutom saknar framtidsperspektiv.

Beslutet blev att inga byar kommer att anvisas i Österbottens landskapsplan 2040. I den nuvarande landskapsplanen är byarna inritade.

Enbart centrum, närservicecentrum och tätorter anvisas i den nya landskapsplanen. De övriga delarna av utredningen kommer att användas i beredningen av landskapsplanen.

Diskussion om artikeln