Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kuggomskolan kan återuppstå under Borgå folkakademi

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 08:08.
Axxell Kuggom
Bildtext Vid den gamla Kuggomskolan fanns bland annat en båtbyggarutbildning.
Bild: Yle/Sune Bergström

Folkhögskolorna i östra och västra Nyland ska inte slås ihop till en stor enhet. För Borgå folkakademi innebär det att man kanske kan återuppliva folkhögskoleverksamheten i Kuggom i Lovisa i samarbete med traditionscentret.

Nu är det klart att Borgå folkakademi inte slås ihop med Västra Nylands folkhögskola och Folkhögskolan Axxell. Folkhögskolorna och Svenska folkskolans vänner ska i stället fokusera på två upprätthållare, en i öst och en i väst.

Henrik von Pfaler i Min Morgon
Bildtext Arkivbild av Henrik von Pfaler.
Bild: Cityportal/Niklas Meltio

Rektor Henrik von Pfaler vid Borgå folkakademi säger att han inte är överraskad över att det inte blir någon sammanslagning trots allt.

– Den var rätt stor och tillkom under en tid då statsmakten ansåg att andra stadiets enheter skulle ha 400 elever. Men det kravet försvann redan under den förra regeringens sista dagar, säger von Pfaler.

Positiva vindar för verksamhet i Lovisa

Vad gäller Borgå folkakademi innebär beslutet att skolans vardag fortsätter som förr. Det som kan påverka Akan är den nya möjligheten att skapa en enhet i öst och en i väst.

– Det som påverkar i första hand tror jag är att vi skulle kunna revitalisera Kuggom igen och få i gång folkhögskoleverksamheten där.

Borgå folkakademi
Bild: YLE / Hanna Othman

Den så kallade Kuggomskolan i gamla Pernå i Lovisa var känd bland annat för sin båtbyggarutbildning. Folkhögskolan Axxell tog över verksamheten, men den lades ner för något år sedan.

Numera verkar Traditionscentrum Kuggom i lokalerna. Har möjligheten att återuppliva folkhögskoleverksamheten där diskuterats med dem?

– Jo, vi har diskuterat med dem. Det finns nog ett underlag för olika kurser, speciellt inom trähantverk och sådant som de är skickliga på från förut, säger Henrik von Pfaler.

Borgå folkakademi har dessutom fört diskussioner med politiker och tjänstemän i Lovisa.

Också där finns en vilja att backa upp och se till att en ordentlig folkhögskoleverksamhet skulle komma i gång på Kuggombacken igen, enligt von Pfaler.

Redan nu samarbetar Borgå folkakademi och Traditionscentrum Kuggom bland annat om en utbildning i byggnadsvård.

Västra Nylands folkhögskola i Karis.

VNF i Karis slås inte samman med två folkhögskolor

Nya tankar: Två upprätthållare är bättre.