Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Eleverna i S:t Karins svenska skola ska få tillfälliga utrymmen

Från 2017
Elever jobbar utomhus.
Bildtext Elever i Hovirinta skola jobbar utomhus på grund av den dåliga inneluften.
Bild: Yle/Monica Forssell

S:t Karins stadsstyrelse beslöt enhälligt i går kväll att eleverna i S:t Karins svenska skola, Hovirinta, ska få tillfälliga klassrum. Stadsstyrelsen föreslog också över en miljon euro i tilläggsanslag för kostnaderna som uppstår.

Enligt förslaget skulle det ha räckt med tillfälliga klassrum åt 16 grupper, men stadsstyrelsen valde att gå ett steg längre. Alla rum, borträknat specialklasserna, matsalen och gymnastiksalen, ska ersättas med tillfälliga utrymmen.

Stadsstyrelsen föreslog också två tilläggsanslag på 400 000 och 800 000 euro för de kostnader som uppstår på grund av arrangemangen. Stadsfullmäktige ska ännu ta ställning till anslagen.

Inneluftsproblemen i Hovirinta har åtgärdats upprepade gånger och föräldrar till eleverna i skolan har i vår krävt att ett nytt skolhus ska byggas.

"Man kan igen känna sig som en nöjd S:t Karinsbo

Anna Sell, ordförande för Hem och skola-föreningen i S:t Karins, är lättad efter beskedet.

- Nu kan man igen känna sig som en nöjd S:t Karinsbo. Stadsstyrelsen har visat att människors hälsa är det viktigaste. Det känns jättebra, säger Sell till Yle Åboland.

Stadsstyrelsen valde i sitt beslut att gå emot både tjänstemännens förberedning och förbisåg också alla de undersökningar som påvisar att luften faktiskt är av god kvalitet inne i skolhuset. Enligt Sell handlar det här om att de nyaste undersökningarna ännu inte har analyserats.

- De har nu först öppnat upp de ställen som mögelhundarna pekade ut. Därför är det förhastat att påstå att allt skulle vara ok, säger Sell.

Kvinna med glasögon.
Bildtext Anna Sell (arkivbild).
Bild: Yle/Monica Forssell

För föreningen Hem och skola är jobbet ändå långt ifrån klart.

- Vi kommer att fortsätta bevaka situationen. Det mest sannolika verkar vara att sätta upp baracker precis invid den nuvarande skolbyggnaden. Det tycker vi att är en bra lösning.

- Men vi måste följa med vad staden tänker göra med huset. De har redan satt ner mycket pengar på att renovera byggnaden, men det har inte lett till resultat. Vi måste hålla koll på hur skattepengarna används, säger Sell.

Anna Sell intervjuades i Yle Vega Åboland på tisdagsmorgonen.

Diskussion om artikeln