Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå sparbanksstiftelse ångrar sig - säljer inte sparbankshuset för en euro

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 14:45.
Aktiakontoret i Sjundeå.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Sparbanksstiftelsen i Sjundeå ångrar sig nu om bankhusrean. Stiftelsen drog överraskande tillbaka sitt erbjudande om att sälja bankhuset till kommunen för en euro. Oberoende om köpet blir av eller inte så ska kommunen betala närmare 100 000 euro till stiftelsen.

Sjundeås beslutsfattare överraskades av ett brev som nådde de ledande politikerna strax innan fullmäktigemötet på tisdag kväll. Det var från Sparbanksstiftelsen i Sjundeå som avtalat om att sälja bankhuset i centrum till kommunen för en euro.

Så här står det i brevet:

Vi har fått uppgifter om att det finns oklarheter i beredningen av ärendet om köp av Sjundeå bankhus Ab. Ett från vår sida tänkt som givmilt initiativ har tagit negativa svängar.

Därför drar vi tillbaka det nu föreliggande motförslaget från er behandling och inbjuder kommunen till nya förhandlingar om klarare villkor i god samarbetsanda så att bästa tänkbara resultat uppnås för Sjundeåborna.

Vårt ursprungliga erbjudande är ännu i kraft och kan förlängas om behovet uppstår.

Brevet är undertecknat av styrelseordförande Henrik Rehnberg för Sparbanksstiftelsen i Sjundeå.

- Det här brevet kom igår sent på eftermiddagen. Sparbanksstiftelsen har fattat ett sådant här beslut och nu börjar vi, inte från noll, men från början med underhandlingar med dem och med andra lösningsmodeller, säger styrelsens ordförande Merja Laaksonen (SFP).

Kritik på sociala medier

Vad handlar de negativa svängarna om?

- Det har speciellt i sociala medier varit mycket diskussion om allaktivitetshuset, bidrag och att man binder kommunens händer bland annat, säger hon.

Svängarna gäller främst de specialvillkor som skulle skrivas in i kontraktet att kommunen under fyra år skulle reservera 170 000 euro för att fördelas till ungdomar och barn. Över hälften av den här summan skulle gå till tider i den nya bollhallen i Sjundeå men kommunen skulle i gengäld betala endast en euro för huset.

Men till köpet hör också ett lån på 775 000 euro.

Sjundeå kommun får fortfarande köpa huset men för den ursprungliga summan på 170 000 euro.

Sparbanksstiftelsen vill ha klarare villkor. Vad handlar det om?

- Man vill diskutera från början hur vi ska gå vidare. Det var deras offert att kommunen skulle köpa bankhuset och nu har man återgått till det erbjudandet.

Tandläkarmottagningen brådskar

Då ärendet behandlades i fullmäktige på måndag kväll fördes en rätt lång diskussion. Det kom bland annat ett motförslag av Mikko Malmgren (SFP) men det togs inte i beaktande eftersom man först röstade om att remittera ärendet.

Eftersom det blev en remittering fördes ärendet vidare till ny beredning.

Frågan brådskar eftersom tandvården snabbt behöver veta var de ska vara framöver. Om inte bankhuset är ett alternativ så måste kommunen så fort som möjligt hitta en annan lösning.

- Det här betyder att vi sannolikt kommer att ha ett extra fullmäktigemöte speciellt i och med tandläkarmottagningsfrågan, säger Laaksonen.

I bankhuset verkar för tillfället kommunens tekniska kansli. I planerna finns också att flytta tandläkarmottagningen dit.

Om köpet inte blir av betalar kommunen ändå 100 000 euro

Om kommunen inte köper bankhuset så ska man trots allt betala 98 000 euro till Sparbanksstiftelsen (beräknat från 1 februari fram till slutet av maj). Summan består av en hyra på 12 000 euro per månad för de lokaler där daghemmet Trolldalen tidigare fanns. De är nu tomma.

Ytterligare ska kommunen återställa lokalerna för cirka 50 000 euro.

Om kommunen köper fastigheten så behöver kommunen inte betala hyran.

För tekniska kansliets lokaler på övre våningen har kommunen hela tiden betalat hyra som normalt.

En renovering av de lokaler som tandmottagningen nu finns i kostar i alla fall cirka 100 000 euro. Då kan de verka där en kort tid till.

Det nya fullmäktige tillträder på torsdag och det får ta ställning till köpet av bankhuset.

Diskussion om artikeln