Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Avgående stadsdirektören: "Svårast var att fatta beslut som man vet att inte är bra för precis alla"

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 20:17.
Stadsdirektör Jussi Pajunen tittar ut genom sitt fönster, som vetter mot Salutorget.
Bildtext Från arbetsrummet har stadsdirektören haft utsikt över Salutorget.
Bild: Yle/ Karin Filén

Jussi Pajunens sista arbetsdag är på onsdag.

- Det är mitt barnbarn som ritade den där när han var två eller tre. Den föreställer mitt arbetsrum, säger Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen.

Streckteckningen i gult och blått står på en hylla tillsammans med några inramade fotografier på barn och barnbarn, en liten träpulpet som sonen någon gång har snickrat ihop och en dekorativ skulptur som vänner har gett

Det här är några av de få saker Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen kommer att packa ner på onsdagen när det är dags att lämna stadshuset för gott.

Annars står tunga möbler i mörkt trä i rummet, och på väggarna hänger tavlor av kända finska konstnärer. Utanför syns Salutorgets vimmel.

Stadsborna har alltid varit mycket snälla med mig - när vi har träffats. På internet är de inte alltid lika snälla.

- Stadsborna har alltid varit mycket snälla med mig - när vi har träffats. På internet är de inte alltid lika snälla. Det hör till arbetets negativa sidor, säger Pajunen.

Stadsdirektör Jussi Pajunen sitter vid sitt skrivbord.
Bild: Yle/ Karin Filén

Andra negativa sidor med jobbet som stadsdirektör, då? Vad är sådant som Jussi Pajunen kommer att vara glad att slippa?

- Som stadsdirektör måste man fatta beslut som man vet att inte är bra för precis alla människor. Det är tungt och jag har känt stress på grund av det. Men det finns inget jobb som bara har positiva sidor.

Som stadsdirektör måste man fatta beslut som man vet att inte är bra för precis alla människor.

Han tycker att balansen mellan positivt och negativt ändå har varit bra.

- Det negativa gör att det är lättare att uppskatta det positiva i arbetet.

Östersundom

Jussi Pajunen valdes till stadsdirektör i juni år 2005 för en period på sju år, och återvaldes år 2012 för ytterligare sju år. Så blev det ändå inte, utan nu i juni tar en borgmästare och fyra biträdande borgmästare över.

Han hade inte varit stadsdirektör länge när det började storma kring honom. Det gällde Sibbo, och närmare bestämt det att Helsingfors ville annektera en del av Östersundom - och också gjorde det.

- Det var en mycket stor sak och det hände i början av mitt jobb som stadsdirektör. Men jag tänker inte så mycket på det nu längre. Tiden har gått.

Jag skulle inte ha gjort något annorlunda.

Finns det något i processen kring Östersundomfrågan som Pajunen skulle ha gjort annorlunda idag?

- Nej. Jag skulle inte ha gjort något annorlunda. För att förstå processen måste man gå tillbaka till slutet av åttio- eller början av nittiotalet. Det var mycket diskussion om varför stadsstrukturen tog slut vid stadsgränsen. Man var tvungen att göra någonting.

Det var mycket diskussion om varför stadsstrukturen tog slut vid stadsgränsen. Man var tvungen att göra någonting.

Pajunen säger att han förstår Sibbobornas känslor då det begav sig, men hans uppfattning är att många idag ser annorlunda på saken.

- Informationen som jag numera får från Östersundom är positiv. Med Sibboborna har jag inte pratat mycket.

Storhelsingfors blev pannkaka

Jussi Pajunen var en mycket synlig och aktiv förespråkare för en metropol som skulle ha bestått av ett enhetligt Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Sibbo. Det blev ändå inget Storhelsingfors.

Pajunen säger att han upplever att det redan nu finns ett Storhelsingfors, fastän det råkar bestå av fyra städer. Lite frustrerande erkänner han att det är att det inte gick som han hade önskat.

- Det kunde ha gått bättre. Orsakerna är många, men det kunde ha gått bättre.

Kungar och drottningar

På torsdagen kommer fina gäster från det övriga Norden till Helsingfors. Drottning Margrethe II av Danmark, Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia av Sverige, Konung Harald V och Drottning Sonja av Norge samt Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans fru kommer att äta lunch i stadshuset.

De kommer dagen efter att Pajunen har slutat. Känns det snopet att inte få stå värd för dem, eller är det mest skönt?

- Det är härligt att de kungliga från Nordiska stater kommer till Helsingfors stadshus under den nya förvaltningens första dag! Om jag eller min fru Jaana är med eller inte spelar ingen roll.

Sen då?

Jussi Pajunen berättar att han har sett till att ha intressanta saker att göra också efter att arbetet som stadsdirektör tar slut. Annars skulle man kunna råka in i en kris, tror han.

- Jag har tänkt att jag inte ska gå från hundratjugo till noll utan kanske från hundratjugo till åttio, ler han.

Exakt vad han kommer att göra vill han inte avslöja ännu. Han har blivit invald till Helsingfors Universitets styrelse, och några andra saker kommer han också att göra.

Jag tycker om att tänka på att jag nu kommer att ha en massa möjligheter och en chans att bestämma över min egen kalender.

- Jag vill inte säga vad det är. Ingenting dramatiskt som skulle ge rubriker. Jag kommer inte att arbeta lika mycket som nu då jag har varit stadsdirektör, men det är något som gör att mitt liv kommer att kännas meningsfullt.

Han vill poängtera att han har tyckt mycket om arbetet som stadsdirektör, men nu är det dags att göra annat.

- Det är nog övervägande skönt att sluta, säger Pajunen. Jag tycker om att tänka på att jag nu kommer att ha en massa möjligheter och en chans att bestämma över min egen kalender.

Jag vill tacka alla stadsbor.

Nu kommer det att bli tid över för något som Pajunen brukar syssla med på fritiden, nämligen att jogga. Han har varit en vanlig syn kring Brunnsparken, men också hemma på Degerö.

- Det är en mycket fin plats att jogga på. Det finns många parker, det finns hav...

Stadsdirektör Jussi Pajunen vill skicka en sista hälsning till alla stadsbor.

- Jag vill tacka alla stadsbor. De har varit så snälla med mig att det har varit mycket trevligt att vara stadsdirektör i huvudstaden Helsingfors.

Diskussion om artikeln