Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inte bara bra att österbottningar har lätt att flytta

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 14:30.
Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Österbotten är känt som ett landskap med stor företagsamhet och många exportföretag. För österbottningar har det också historiskt sett varit lätt att flytta utomlands, vilket inte är odelat positivt, säger Marja-Riitta Vest som är nyvald vd för Viexpo i Vasa.

- Vi är mångkulturella på många sätt så det är lätt för oss att tänka att nu ska vi vidare till Sverige och Norge och vidare till utlandet. Vi har många startupföretag som är sådana. Vi kanske vågar mera än andra, säger Vest.

Men att österbottningar är företagsamma och har lätt för att också flytta utomlands är inte bara bra. Vest påpekar att det också blir problem då folk är beredda att flytta och röra på sig. Det leder bland annat till arbetskraftsbrist på vissa områden.

- Vi har lätt att flytta utomlands, kanske till och med lite för lätt. Vi har brist på kunnig personal till exempel i Jakobstadsregionen.

Överlag är det naturligtvis positivt att människor är benägna att röra på sig, men det skulle vara viktigt att också kunna behålla kunnigt folk i egen region påpekar Vest.

- Det är en stor utmaning just nu.

Mer satsningar på stöd

Och även om österbottningarna är företagsamma så behövs det mera satsningar på basinformation om företagande tycker Vest.

Företagen behöver speciellt mycket hjälp i början. Som det är i dag är stödsystemen lite väl splittrade. Det hela kunde vara lite enklare ur företagarens synvinkel tycker Vest.

- Det är på det här som man borde satsa mera pengar och också ge mera stöd i början. Det stöd man ger kommer mångfalt tillbaka till staten.

Företagare vågar tänka annorlunda

Viexpo jobbar framföralt med internationalisering av små och medelstora företag.

- Vi ger basinformation och ser om företagen är i exportskick och försöker vara bollplank. Vi hjälper med marknadsundersökning är med på mässor och coachar.

Marja-Riitta Vest säger att hon trivs bland företagare. Hon känner igen sig själv bland dem. En företagare tycker hon kännetecknas av bland annat av att en företagare ofta vågar tänka lite annorlunda.

- De vågar prova och ser målen trots hinder.

Diskussion om artikeln