Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alkohollagen stöter på patrull - riksdagsgrupperna samlas på onsdag

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 18:20.
Flaskor i Alkos butik.
Bild: YLE

Förhandlingarna om en reform av alkohollagen drar ytterligare ut på tiden. Riksdagsgrupperna samlas på onsdag för att behandla frågan.

Ordförandena för regeringspartiernas riksdagsgrupper hann tidigare på tisdagen komma överens om ett kompromissförslag som gavs till riksdagsgrupperna.

Sannfinländarnas grupp godkände inte kompromissen.

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi säger att gruppen strikt vill hålla fast vid det förhandlingsresultat som nåddes för ett år sedan.

Åtta flaskor med olika alkoholdrycker står uppradade på en bardisk.
Bild: Mostphotos

Centern vill ha fria händer

Knäckfrågan för Centern har varit försäljningen av öl och alkoläsk med högre alkoholhalt än i dag.

Enligt förslaget till ny alkohollag ska matbutiker få sälja alkoholdrycker med en alkoholhalt på 5,5 procent. För närvarande är den högsta tillåtna alkoholhalten 4,7 procent.

Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Antti Kaikkonen ville på tisdagen inte kommentera innehållet i det kompromissförslag som föll.

Källor inom Centern uppger att en del inom partiets riksdagsgrupp vill att reformen av alkohollagen ska betraktas som en samvetsfråga där riksdagsledamöter har fria händer då man röstar om innehållet i lagen.

Samlingspartiet nöjer sig med små ändringar

Samlingspartiets skulle ha godkänt tisdagens kompromissförslag om de andra partierna skulle ha godkänt det. Nu vill även Samlingspartiet göra små ändringar.

Det nya kompromissförslaget ska vara klart på onsdag morgon.

Riksdagsgrupperna sammanträder klockan 10.30 på onsdag.

Källa: Yle


Artikeln har uppdaterats. Rubriken ändrades klockan 14:52 från "HS: Reform av alkohollagen föll - sannfinländarna förkastade kompromiss" till "Alkohollagen stöter på patrull - sannfinländarna kritiska". Rubriken ändrades kl. 15.03 till "Alkohollagen stöter på patrull - riksdagsgrupperna samlas på onsdag".

Artikeln uppdaterades kl. 16.14 med fler uppgifter om åsikterna inom riksdagsgrupperna samt om tidtabellen på onsdag.

Diskussion om artikeln