Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Monica Groop: Det glamourösa musikerlivet är någonting annat bakom kulisserna

Från 2017
Mezzosopran Monica Groop
Bildtext Monica Groop har en hektisk musikkarriär bakom sig.

Mezzosopranen Monica Groop har bakom sig en lång internationell karriär som operasångerska. Monica berättar varför hon som musiker satsade på klassisk musik och vilka utmaningar hennes karriär har krävt.

Artisten Alice Babs är en av Monicas ungdomsfavoriter. Babs kunde göra vad som helst med sin röst och sjunga allt från populärmusik till klassisk musik, vilken är någonting Monica alltid har beundrat.

Hemma lyssnade Monica och hennes föräldrar ändå inte på lättare musik, som hon kallar det. Det var klassisk musik som gällde. Hennes pappa tyckte om att ha radion på men han ändrade genast kanal då det kom någonting annat än klassisk musik.

- I något skede ville jag göra revolt mot föräldrarna och ha min egen musik. Jag hade förtjänat några mark och gick och köpte några LP-skivor. Mamma blev helt förskräckt när jag kom hem med Carol King eller Cat Stevens. Hon tänkte väl: "Vad ska det bli av detta barn?".

Musiken ett arv hemifrån

Musikeryrket var inte ett självklart val för Monica, även om det var musik från morgon till kväll hemma hos Monica.

Efter studenten var hon säker på att hon inte skulle satsa på musik på heltid och började studera till talpedagog. Men vid sidan om studierna tog hon sånglektioner och efter en tid fick musiken en allt större roll. 1979 sökte Monica in till Sibelius-Akademin och blev antagen.

- På den vägen började det sedan komma “keikkor”. Först i mindre skalor och sedan allt mera.

Vilken musikstil Monica skulle satsa på var en självklarhet. Även om pop- och rockmusiken hade en stark roll för Monica när hon var ung, var det klassisk musik som gällde för hennes karriär. Någonting som hon bland annat fick från sin mamma som var kördirigent och kantor. Monicas mamma var en fantastisk musiker och lärde henne mycket om musik.

- Men sen att jag skulle bli operasångerska, då var hon inte så jätte glad.

Det är A och O att man äter bra och försöker hålla sig i form och tänka positivt.

Monica Groop

Yrket som sångare är inte lätt. Det är ett stressfullt och riskfyllt yrke med mycket press. Man lever bara på sin röst och förkylningar och andra sjukdomsfall sätter lätt stopp på arbetet.

- Hon var nog mest orolig om jag skulle klara av ett sånt liv. Nu med facit på hand så förstår jag hennes oro.

Från en del av världen till den andra

Monica jobbade som frilans hela sin internationella karriär och fick flyga världen runt. Som musiker har man ett hektiskt liv och är tvungen att resa till många olika ställen, ofta på kort tid.

- Det värsta var när jag kom på morgonen från USA till Stockholm och sjöng Georges Bizets opera Carmen på kvällen.

Det är minnen som får henne att fundera hur hon riktigt klarade av det. Det var mycket press och många gånger kände hon sig nervös, utsatt och ensam.

Monica berättar att man som musiker måste planera sitt arbete noga. Det är inte bara att pricka in konserter i kalendern. Man är också tvungen att lägga mycket tid ner på att öva och räkna med långa flygresor. Dessutom måste man ha en hälsosam livsstil och hålla sig i fysisk bra skick.

- Det är A och O att man äter bra och försöker hålla sig i form och tänka positivt.

Det kan kännas lite bittert ibland att det inte finns så många mera som vill höra på en gammal operasångare

Monica Groop

Monica säger att man ofta får intrycket av att musiker livet är väldigt glamouröst. Men backstage är livet någonting helt annat, säger Monica.

Så här efteråt är det ändå nästan bara bra minnen från den internationella karriär som dyker upp hos Monica, vilket får henne att sakna det.

Egen festival i Pellinge

Idag är den internationella karriären slut och Monica sysselsätter sig med musik i närmare trakter. Hon berättar att det kommer nya generationer och de äldre faller bort.

- Det kan kännas lite bittert ibland att det inte finns så många mera som vill höra på en gammal operasångare.

Pellingefärjan kör över Sunisundet.
Bildtext Monicas festival Pellinge musikdagar ordnas 11-13 augusti.
Bild: Yle / Hanna Othman

Men istället kan hon satsa på olika erbjudanden hon får som hon tidigare inte hade möjlighet att tacka ja till. Monica undervisar, håller föredrag och har vidgat sina musikaliska vyer och börjat sjunga visor.

Dessutom ordnar hon en egen festival, Pellinge musikdagar, som äger rum 11-13 augusti. I år ordnas evenemanget för andra året.

På festivalen kan man höra klassisk musik komponerad bland annat av de stora finländska kompositörerna Fredrik Pacius, Bernhard Henrik Crusell, Oskar Merikanto, Erkki Melartin och Jean Sibelius.

Lyssna på programmet med Monica Groop genom att klicka på pilen:

Vår Musik: Min musik: Monica Groop

Programmet är inte längre tillgängligt

.

Diskussion om artikeln