Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kolumn: Varför är fidget spinners så populära?

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 17:59.
Tonåring håller upp en snurrande Fidget spinner.
Bildtext Isak Nyholm håller upp en fidget spinner.
Bild: Yle/Roger Källman

Många föräldrar ser med förvåning på då barnen trixar med de snurrande mojängerna som blivit så populära just nu. Barn släpar med sina föräldrar till otaliga butiker, men kommer tomhänta därifrån för att alla fidget spinners tagit slut. Vad är det som gör dem så populära? Isak Nyholm, prao på Yle i Vasa, har skrivit en kolumn om det här.

Fidget spinners är en av de största pågående trenderna som pågår just nu. Men varför är fidget spinners så populära?

En av de ledande faktorerna i att fidget spinners är så populära är att sociala medier har uppmärksammat dem så mycket. Om du går in på till exempel Instagram eller Youtube så tar det inte länge innan du hittar ett inslag om fidget spinners.

Andra orsaker är också att dom är billiga, lätta att få tag på, lätt att bära runt på och framför allt att dom är beroendeframkallande.

Ville kunna leka med dottern

Fidget spinners härstammar från när Catherine Hettinger i Florida i USA ville kunna leka med sin dotter. Hettinger har myasthenia gravis som är en muskelsjukdom och kunde inte leka normalt med sin dotter.

Så hon började "slänga ihop saker av tidningspapper och tejp". Det resulterade till slut i fidget spinnern. Detta under 90-talet. Hon kunde nog aldrig tro att hennes hennes uppfinning skulle vara så framstående en så lång tid senare.

Fidget spinners är som sagt väldigt beroendeframkallande, men varför? Känslan du får när du håller i en snabbt virvlande fidget spinner är väldigt behaglig, också när du vrider den runt i handen så känner du hur det drar i handleden.

Det är också lockande att försöka få den att snurra snabbare och snabbare.

Lönsam industri

Fidget spinners är gjorda för alla åldrar, men målgruppen som äger mest fidget spinners är nog barn och tonåringar runt omkring i hela världen.

Det finns nog inte en enda skola i hela Finland som det inte finns åtminstone en fidget spinner i. Fox business anger att fidget spinner- industrin är värd runt 450 000 000 euro.

Bittert nog får inte Catheringe Hettinger ut något av framgången: Hon hade inte råd att förnya patenten år 2005 och således hamnar pengarna i någon annans ficka.

Källor: The Guardian, Fox business.

Isak Nyholm, högstadiet i Petalax

Isak Nyholm
Bildtext Isak Nyholm.
Bild: Yle/Roger Källman

Diskussion om artikeln