Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Viria köper växande företag

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 10:38.
Anvia bolagsstämma.
Bildtext Anvias bolagsstämma i september 2016.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Viria köper en betydande andel av Aureolis Oy. Företaget har 80 anställda och en omsättning på sju miljoner.

Efter att Anvia blev Viria har omsättningen och personalstyrkan minskat. I början av maj sålde man bort Viria Link och med det 140 anställda.

Men nu har Viria beslutat köpa 41 procent av Aureolis Oy. Företaget i fråga skapar lösningar som anknyter till datalagring, rapportering och informationsförädling för stora och medelstora företag.

Företaget har växt på sistone och hade ifjol en omsättning på nästan 7 miljoner euro och cirka 80 anställda, största delen i Esbo.

Enligt Viria är köpet ett viktigt steg i förverkligandet av deras strategi, eftersom informationsverksamhet har utsetts till en av Virias huvudsakliga verksamhetsområden vid sidan av säkerhets- och nätverksamheterna.

Ovanligt stor dividend

På Virias bolagsstämma på tisdag beslöt man att dela ut en extra stor dividend i år. I fjol låg den på 80 euro per aktie, i år ligger den på 160 euro per aktie.

- Det är tack vare försäljningsvinsten från när stora delar av Anvia såldes till Elisa, säger Virias vd Mika Vihervuori.

En aktie kan bli 200

Stämman gav också styrelsen mandat att genomföra en så kallad aktiesplit. Äger man en aktie i Viria kan det snart hända att man i stället äger 200.

Värdet på den gamla aktien fördelas jämnt på de nya aktierna.

Via det här hoppas man förbättra aktiehandeln.

Diskussion om artikeln