Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo funderar på vilken plats som ska bli Mauno Koivistos minnesplats

Från 2017
Mauno Koivisto skrattar. Bilden tagen 2003.
Bild: All Over Press/Mauri Ratilainen

President Mauno Koivisto kommer inom en snar framtid att få en gata eller en plats i Åbo uppkallad efter sig. Frågan är bara vilken plats eller gata som får äran att bli minnesplats för den nyligen avlidne Åbosonen.

Åbo stads namnkommitté möttes på tisdagen för att diskutera ärendet.

- I dag hade vi en lång och grundlig diskussion, där alla är eniga i grundfrågan. Alltså att Mauno Koivisto ska hedras på något sätt. Han är den enda presidenten i Finlands historia som är 100 procent Åbobo, säger Christer Hummelstedt (SFP), som är ordförande för namnkommittén.

- Men namnkommittén har tio medlemmar och på våra möten har vi oftast även två till tre tjänstemän, så alla möjliga förslag surrar i luften. Just nu har vi fyra-fem seriösa förslag men bara ett kan vinna, så alla kommer nog inte att vara helt nöjda när vi väl tar ett beslut.

Trion Seppo Lehtinen (SDP), som är fullmäktiges ordförande i Åbo, plus stadsstyrelsens ordförande Olli A. Manni (Saml) samt stadsdirektör Aleksi Randell är alla också enligt Christer Hummelstedt väldigt positivt inställda till att president Mauno Koivisto ska få en gata eller en plats i Åbo uppkallad efter sig.

Seppo Lehtinen föreslår området vid stadshuset

Seppo Lehtinen har också personligen gett ett förslag på att området vid stadshuset ska användas för det här ändamålet. Enligt Christer Hummelstedt vill Seppo Lehtinen att även fullmäktige ska ställa sig bakom det slutliga förslaget.

- Det skulle ge en extra tyngd till beslutet, även om det kanske inte är juridiskt nödvändigt. Det skulle dock försena projektet en del, men vad gör någon månad hit eller dit i slutändan i det här fallet. Men området vid stadshuset är trångt och där finns redan ett stort behov av parkeringsplatser, så vi får se vad som händer. Den minnesplatsen skulle i så fall heta Mauno Koivisto-platsen.

Bildtext Christer Hummelstedt.
Bild: YLE/Nina Bergman

Christer Hummelstedt berättar mer om förslagen på gator eller platser som i framtiden kan bära Koivistos namn, där det i samtliga fall handlar om adresser där Mauno Koivisto har varit verksam och platser som han förknippas med.

- Åbo hamn finns som förslag, men i det fallet är det oklart vad hamnen tycker om förslag från vår namnkommitté. Alltså om de skulle godkänna det eller inte. Vid nästa möte hoppas jag därför på att vi får reda på de juridiska bitarna gällande hamnområdet.

- Även Kuppisområdet kan bli aktuellt, dels vid Mauno Koivisto-Center och dels vid omgivningen av den nya bollhallen. Även Fabriksgatan finns som förslag, men där kanske det blir svårt, då den redan hedrar arbetarrörelsen och den gamla järnfabriken. Dessutom har presidentens gamla skola Kerttulin lukio föreslagits döpas om till Mauno Koiviston lukio.

Kan krävas en ändring av stadsplanen

När namnkommittén väl enas om ett förslag måste förslaget gå via stadsstyrelsen och förmodligen även till fullmäktige.

- Det som också komplicerar det hela är vid en namnändring kan det handla om en ändring av stadsplanen, då plats- och gatunamn hör till stadsplanen. Det gör allt mycket krångligare.

Namnkommitténs nästa möte hålls den 13 juni.

- Vi strävar efter att vi då ska komma fram till ett slutligt förslag.

Diskussion om artikeln