Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Besök till bryggeri födde idé om eget Naguöl

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 16:02.
glas med skummande öl
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Roy Fogde

Intresset för specialöl ser ut att växa. Nu har också Nagu fått ett eget öl. Idén till Naguölet kom för cirka ett år sedan, berättar Jim Karlsson och Kasper Båge, som har utvecklat ölet på sin fritid.

- Idén till det här föddes för ett drygt år sedan då vi med ett kompisgäng besökte Vakka-Suomen Panimo i Nystad. Då berättade de att de också gör etikettöl. På vägen hem började tanken gro. Sedan började vi provbrygga och gjorde fyra olika provbryggningar innan vi beslöt oss för det här receptet, berättar Jim Karlsson.

Ölflaska ligger i gräset.
Bild: Yle/ Nora Engström

Naguölet har bryggts i Nystad, men råvarorna och receptet kommer från Nagu.

- Det är ett Kölsch-liknande öl som innehåller vete från Björkdals gård i Nagu, fortsätter Karlsson.

Båge och Karlsson har utvecklat ölet på sin fritid, vid sidan om sina egna dagsjobb.

Flera mikrobryggerier i regionen

Tisdagen var en spännande dag för Båge och Karlsson, för då var det dags att hämta öllasten på 2 000 liter från bryggeriet i Nystad. Ölet säljs bland annat i butiker i Nagu och Korpo.

Naguölet bryggdes alltså i Nystad, men det finns flera mikrobryggerier som tillverkar öl i Egentliga Finland. Exempelvis tillverkas det öl i Kimito, Sagu, Salo, Åbo och S:t Karins. Enligt Finlands mikrobryggeriförbund finns det totalt cirka 50 mikrobryggerier i landet.

- Det är mycket bra att de finns. Visst följer man med dem och prövar deras produkter, säger Karlsson.

Jim Karlsson och Kasper Båge står och pratar.
Bildtext Jim Karlsson och Kasper Båge.
Bild: Yle/ Nora Engström

Kasper Båge instämmer.

- Då när Rousal från Rosala var nytt, så köpte jag också in av det och sålde det på Seo i Nagu. Jag blev väldigt glad en gång då jag var på en pub i Tavastehus och hittade Rousal på fat. Då sade jag att en sådan vill jag ha för det känns nästan som att komma hem. Jag har också prövat på de flesta smakerna av Kimito Brewing och Saguölet, säger Båge.

Krävs mycket arbete att brygga öl själv

Enligt Båge krävs det mycket arbete för att öppna ett eget bryggeri, och det har man inte resurser för i det här skedet.

- Vi har ju inte själva bryggeriverksamhet, vi har bara ett intresse för det här, säger Båge.

2 000 liter öl låter som en stor mängd, men Båge tror att ölet kommer att gå åt.

- Intresset har varit stort. Just då i januari när jag lade på luren, efter att jag hade beställt 2 000 liter öl, så hade jag nog lite köpångest och funderade om jag var i mina sinnes fulla bruk! Men nu då vi har smakat på det och det har kommit förfrågningar så är jag inte längre orolig, säger Båge.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln