Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL om alkohollagen: En slappare lag ger 150 extra döda

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 13:05.
Öppnade ölburkar
Bild: Yle/Madeleine Boström

Medan regeringspartierna fortsätter att tvista om den nya alkohollagen passar Institutet för hälsa och välfärd på att påminna om alkoholens skadliga effekter. Ökar tillgängligheten så ökar också konsumtionen, enligt THL.

Regeringen fortsätter att förhandla om den nya alkohollagen.

Under tisdagen lyckades partierna inte komma överens och nu försöker de tre gruppordförandena hitta en lösning på tremanhand. De har lovat att lägga fram ett kompromissförslag på onsdag morgon.

Det är framför allt Centern och Sannfinländarna som är oense, och främst gäller tvisten alkoholhalten i de drycker som säljs i matbutikerna.

Enligt det ursprungliga förslaget till ny alkohollag från i fjol skulle matbutikerna få rätt att sälja drycker med en alkoholhalt på 5,5 procent. I dag är gränsen 4,7.

Mera tillgänglig alkohol=flera döda

Enligt Institutet för hälsa och välfärd betyder starkare alkoholdrycker i matbutikerna också ökad konsumtion. 5,5-procentiga drycker i matbutikerna skulle leda till fem procent fler alkoholdöda per år, beräknar THL.

- Vi har bedömt att man med lagändringen skulle få till stånd ungefär 150 dödsfall till, säger forskaren Esa Österberg.

Formeln är enkel, enligt Österberg. Då tillgängligheten ökar, ökar också konsumtionen och med det alkoholskadorna. Att påstå att det tvärtom skulle gå så att konsumtionen går ner då alkoholen blir mera lättillgänglig är onödigt, säger han.

Hurdan alkoholläsk får vi i matbutikerna?

Enligt forskaren Esa Österberg skulle lagändringen slå hårdast mot dem som redan har alkoholproblem.

Också sådana som inte har haft problem med alkohol tidigare skulle kunna råka illa ut.

Det är ändå svårt att på förhand bedöma vilka verkningar lagen får, säger Österberg, för det finns så många variabler. En av dem är alkoholindustrin. Hurdana alkoholprodukter får vi i matbutikerna om alkohollagen ändras, och hur lyckas man marknadsföra produkterna för ungdomar till exempel?

- Får vi till exempel en kossuvissy som är 5,5-procentig? frågar Österberg.

Kossuvissy är en drink där Koskenkorva blandas med vichyvatten.

Då det gäller ölen är effekterna lättare att förutspå.

- Vi har redan haft starkare öl så länge att vi vet, och folk vet, vad det är.

Artikeln är baserad på Yle Uutisets artikel.