Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Harpest bantade ner David Söderberg sju kilo – nu är siktet inställt på VM-medalj

Från 2017
Uppdaterad 30.05.2017 22:21.
David Söderberg, Paavo Nurmi Games 2016.
Bildtext Söderberg inleder troligen säsongen i Paavo Nurmi Games där han tidigare stortrivts.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter en märklig sjukdomssläng i höstas har David Söderbergs förberedelser inför den stundande släggsäsongen löpt på bra. London är det självklara huvudmålet.

David Söderberg har radat upp ett imponerande stortävlingsfacit på sistone med poängplaceringar i de fyra senaste mästerskapen: EM 2014 (åtta), VM 2015 (sexa), EM 2016 (sjua) och OS 2016 (åtta).

Nu vill 37-åringen ta nästa steg.

– Jag har mina poängplatser och nu vill jag ha en medalj. Det är ingen skillnad vad för medalj, men alltid när man tävlar vill man ju vinna.

Sju kilo bort

Riktigt lika bra kände sig inte Söderberg i höstas. Efter OS i Rio tog han det lugnare ett tag på grund av problem med ryggen och ljumsken – och i oktober kom följande bakslag.

– Av allt man kan insjukna i så insjuknade jag i harpest, berättar Söderberg som låg i feber i fyra veckor och gick ner sju kilogram i vikt.

– Jag red ut det, men det sög nog krafterna ur en. Det var i och för sig också helt behövligt med en verklig återhämtande period efter Rio.

David Söderberg är klar för OS-finalen i slägga.
Bildtext Söderberg inte längre till mästerskap för att delta – nu vill han nå framgång.
Bild: All Over Press

Söderberg misstänker att han fick harpesten efter att ha blivit biten av en älgfluga. Säsongsförberedelserna sköts fram men IF VOM-kastaren intygar att det inte ska märkas i kastlängderna i sommar.

Han inledde kastträningen den 16 januari, ett par veckor senare än vanligt, och efter det har det mesta gått som smort. Endast mindre ryggkrångel i början av maj har bromsat framfarten.

Färre påfrestande resor

Förra säsongen inledde Söderberg säsongen redan den 9 maj och hade sammanlagt nio tävlingar före Rio. Det tärde på krafterna och i sommar kommer han att tävla mer sparsamt.

– Jag måste försöka vara smart och tänka mer på augusti och att jag ska prestera då, säger Söderberg som prioriterar bort tunga utlandsutflykter.

– En tredagarsresa tar ganska mycket på krafterna. Det är inte bara att hoppa i flygplanet och du är framme på fem timmar, utan det tar 20 timmar från dörr till dörr innan du är till exempel i Ostrava. Det är påfrestande resor.

”Galen stämning”

I Finland ska han åtminstone tävla i lag-EM, släggkarnevalen och Kalevaspelen – samt först och främst Paavo Nurmi Games i Åbo den 13 juni.

Förra säsongen kastade han sitt årsbästa 77,60 – karriärens näst längsta resultat – just i Åbo.

David Söderberg, Kalevaspelen 2016.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Jag har alltid trivts bra i Åbo. Stadion är perfekt och kanske det är den otroliga publiken som alltid infinner sig på tävlingar här som är en av orsakerna till att det alltid blir långa kast.

– Om ni inte varit på en friidrottstävling förut, så kom till Åbo, för det är galen stämning. I fjol var det fullsatt och jag är ganska säker på att det blir samma häftiga stämning också i år.

Söderberg ställs mot flera andra släggbjässar ur den absoluta världseliten i bland annat den dubbla världsmästaren Paweł Fajdek, samt de olympiska guldmedaljörerna Dilshod Nazarov och Krisztián Pars.

– Ska jag slå mig in i topp-3 ska jag ha en jättebra dag, konstaterar Söderberg men tillägger snabbt: Jag hoppas jag har min jättebra dag i London.