Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA testade nytt antimissilsystem som försvar mot Nordkorea

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 06:55.
USA säger sig ha testat ett nytt missilsystem som försvar mot nordkoreanska ballistiska missiler såsom medeldistansmissilen Puksungong-2
Bildtext USA säger sig ha testat ett nytt missilsystem som försvar mot nordkoreanska ballistiska missiler såsom medeldistansmissilen Puksungong-2
Bild: EPA/KCNA

USA säger sig ha utfört en lyckad provskjutning av ett nytt missilsystem som ska motverka ballistiska missiler från länder som Nordkorea.

USA testade för första gången en ny luftvärnsmissil av den här typen och allt gick väl enligt amerikanska militärkällor.

Missilen som avfyrades från Kalifornien träffade som planerat en ballistisk missil som sköts upp från en atoll på Marshallöarna i Stilla havet.

Amerikanska experter säger att det var som om man skulle ha försökt stoppa en kula med en annan kula.

- Det här systemet är livsviktigt för försvaret av vårt hemland, och testet visar att vi har ett trovärdigt försvar mot ett mycket verkligt hot, säger viceamiral Jim Syring som bar högsta ansvaret för missiltestet.

Det lyckade testet ses som ett avgörande steg i USA:s långvariga försök att utveckla missilförsvarssystem mot interkontinentala ballistiska missiler.

Små förväntningar

Försvarsministeriet Pentagon hade tonat ner förväntningarna inför provskjutningen och man underströk att det här inte är det enda sättet som USA kan försvara sig mot nordkoreanska missiler.

- Det här är ett inslag i vårt missilförsvarssystem som vi kan använda i vårt försvar, säger Pentagons talesman Jeff Davis.

I tidigare test med ett liknande vapensystem hade endast 9 av 17 provskjutningar lyckats.

USA har trappat upp sin utveckling av nya missilsystem i takt med Nordkoreas försök att utveckla en ballistisk långdistansmissil som kunde nå det amerikanska fastlandet.

Även Ryssland och Kina oroade

Den nordamerikanska kontinenten ligger omkring 9 000 kilometer från Nordkorea som inte ännu har lyckats utveckla missiler som kunde flyga över 5 000 kilometer.

Nordkorea har däremot lyckats skjuta upp satelliter med raketer i omloppsbana kring jorden, vilket betraktas som bannlysta försök att utveckla en långdistansmissil som kunde bära en kärnstridsspets.

Både Ryssland och Kina har klagat över USA:s försök att utveckla nya antimissilsystem eftersom det befaras öka trycket på att även de går in för en militär kapprustning inom det här området.

Protester utbröt när Thaadmateriel flyttades till området för missilförsvarssystemet.
Bildtext Utplaceringen av missilförsvarssystemet Thaad har utlöst omfattande protester i Sydkorea under vårens lopp
Bild: EPA/ Yonhap

Sydkoreansk kritik

USA har under våren placerat ut det omstridda antimissilsystemet Thaad i Sydkorea vilket har lett till allvarligt ansträngda relationer inte bara till Kina utan även Sydkorea.

Det här var också en bidragande orsak till att missilförsvarskritikern, den vänsterliberala oppositionsledaren Moon Jae-In vann det sydkoreanska presidentvalet tidigare den här månaden.

Moon gav kort efter sitt tillträde order om att hans försvarsministerium ger en förklaring till att han inte har informerats om att USA har placerat ut ytterligare fyra batterier av Thaad (Terminal High Altitude Area Defense) som installerades under våren på begäran av den föregående, konservativa administrationen.

- President Moon anser att det är chockerande att höra att man har placerat ut ytterligare fyra avfyringsramper utan att regeringen eller allmänheten fick veta om det, säger presidentens talesman Yoon Young-Chan.

Moon har också lovat att han själv och parlamentet ser över avtalet om THAAD som slöts mot majoritetens vilja.

Källor: Reuters,Yonhap, AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln