Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-chefen Guterres uppmanar Trump att hålla fast vid Parisavtalet

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 07:06.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres hoppas att USA håller fast vid Parisavtalet och sina utlovade bidrag till FN
Bildtext FN:s generalsekreterare Antonio Guterres hoppas att USA håller fast vid Parisavtalet och sina utlovade bidrag till FN
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att det är livsviktigt att USA håller fast vid det världsomspännande klimatavtalet som man kom överens om i Paris år 2015.

Guterres sade i ett tal i New York att världen tvärtom borde öka sina ansträngningar för att klimatavtalet efterföljs som planerat.

- Vi gör vårt bästa i en dialog med den amerikanska administrationen och kongressen för att få USA att förstå att bidrag till utveckling, utrikespolitik och organisationer såsom FN, även är i det amerikanska folkets intresse, sade Guterres i sitt tal på New York University.

Talet var det första som Guterres har hållit om klimatförändring sedan han tillträdde som FN:s generalsekreterare vid årsskiftet.

Trump har sagt att han den här veckan meddelar om USA lämnar klimatavtalet eller ej.

Enligt medieuppgifter i USA har Trump redan meddelat sina närmaste medarbetareatt han kommer att lämna klimatavtalet så som han lovade under presidentvalskampanjen i fjol.

"Skär ej i budget"

Trump har också hotat med dramatiska nedskärningar av USA:s budget för bistånd och diplomati vilket även skulle drabba FN och dess fredsbevarande styrkor.

USA är FN:s överlägset största bidragsgivare och bland andra Kina har lovat att öka sitt bidrag om Trump genomför sitt hot om att bidragen till FN skärs ner med minst en tredjedel.

Mali är det farligaste landet för FN:s fredsbevarare. 32. FN-soldater har dödats sedan operationen MINUSMA inleddes år 2013, Bland andra Finland och Tyskland deltar i operationen
Bildtext USA hotar att skära ner sitt bidrag till FN:s fredsbevarande verksamhet med en miljard dollar
Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER / POOL

Trump har hotat att skära ner anslagen för bistånd och diplomati med omkring 19 miljarder dollar. Biståndet till FN:s fredsbevarande styrkor skulle skäras ner med omkring en miljard dollar om Trump får som han vill.

USA står för 22 procent av FN:s budget och för nästan 29 procent av den fredsbevarande verksamheten.

Andra fyller tomrummet

- Om USA drar sig tillbaka från positionen som global ledare så kommer andra länder att ta den platsen, säger Guterres.

Om man lämnar ett tomrum till andra att ta över kan man skapa ett problem för den egna inre säkerheten, varnar FN-chefen.

- Det är inte bara länder som Ryssland och Kina som fyller tomrummet utan även länder som Saudiarabien, Turkiet och Iran. När stormakterna lämnar rum så fylls det av andra regionala makter, säger FN-chefen.

Diskussion om artikeln