Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Påhittade lönekostnader, inköp från egna bolag – så missbrukade Valo skattepengarna

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 12:40.
Takorganisationen Valo Finlands Idrott
Bild: Yle / Henrietta Hassinen

Rapporten om Valo Finlands Idrotts pengaanvändning är en skrämmande läsning. I utredningen hittade man stora brister och staten kräver nu att organisationen betalar tillbaka 1,75 miljoner euro i understöd. Det är chockerande, säger den nya OK-chefen Mikko Salonen.

För ett år sedan granskade Undervisnings- och kulturministeriet Finlands olympiska kommittés pengaanvändning år 2014 och krävde då tillbaka över 430 000 euro i understöd. Rapporten konstaterade då att understöd hade använts för att betala löner och arbetsförmåner, fester och gåvor.

Ministeriet meddelade samtidigt att man kommer att granska takorganisationen Valo Finlands Idrott rf:s pengabruk, eftersom man misstänkte att liknande snedsteg kunde hittas där också. På måndagen blev rapporten färdig och beskedet var klart: 2,6 miljoner euro skulle betalas tillbaka.

Summan avrundades ner till 1,75 miljoner på grund av Valos dåliga ekonomiska läge, men trots det var organisationens generalsekreterare Teemu Japisson besviken. Japisson, som lett organisationen sedan den grundades, menade att pengarna använts helt som överenskommet.

Valo och Finlands olympiska kommitté gick ihop i början av året. Japisson sade upp sig i februari och Mikko Salonen anställdes för att ta över den nya organisationen. Salonen tillträder sin post i augusti – och tänker genast ta tag i de stora problemen.

- Det här är en grymt stor summa pengar. Jag föll nästan av stolen då jag hörde om återbetalningskravet. Jag visste om att utredningen var igång och jag anade att något skulle betalas tillbaka, säger Salonen till Yle.

Mikko Salonen poserar under OK:s pressinfo.
Bildtext Mikko Salonen.
Bild: Lehtikuva

- Verksamheten måste fungera enligt de allmänna spelreglerna. Nu finns det bevis på att vi inte gjort det. Vi måste tvätta byket och börja samarbeta närmare med myndigheterna, fortsätter han.

Vad var det som Valo gjorde fel?

År 2014 fick Valo sammanlagt 7,92 miljoner euro i statsbidrag. Det är en summa av 25 mindre bidrag, varav 16 nu måste återbetalas.

I utredningen ser man att Valos bokföring varit både slapp och slarvig. Utgifter som inte nämnts i bidragsansökan har skrivits av och utgifterna var ofta uppskattade summor. Tjänster har införskaffats utan anbudstävlingar och projekt genomförts med endast statens pengar, trots att en förutsättning för bidraget varit att organisationen själv står för en del av kostnaderna.

Det största återbetalningskravet gäller projektet för utvecklingen av barnens och ungas motion från år 2013 och 2014. Staten beviljade ett understöd på två miljoner euro för detta projekt endast, varav 1,6 nu krävs tillbaka.

Valo skrev av ungefär en miljon euro i personalkostnader, men arbetstiderna har inte bokförts, trots att organisationen hade ett system för det. Enligt rapporten ska 57 procent av alla lönekostnader ha varit ungefärliga summor.

Köpte tjänster av egna bolag

I samma projekt har Valo köpt tjänster för över 300 000 euro utan anbudstävling. Enligt lagen ska alla inköp över 30 000 euro konkurrensutsättas. Ett köp på 80 000 euro hade gjorts av företaget Muuvit Health and Learning Oy, som till en del ägs av Valos dotterbolag Nuori Suomi palvelut Oy.

Rapporten visar också att Valo hade använt flera bidrag i den sista sekunden, utan att kunna förklara utgifterna. Bidrag måste betalas tillbaka inom ett år ifall de inte använts. Till exempel hade ett projekts bidrag på över 230 000 euro gått enbart till administrativa uppgifter enligt bokföringen. Det fanns inte ytterligare förklaringar för hur pengarna använts i verkligheten.

Olika konsulttjänster hade också köpts med statsbidragen. Ett projekt hade i sin helhet utförts av Valo-ägda Suomen Kunto ja Virkistys Oy. Från det projektet tvingas Valo betala tillbaka hela bidraget på 57 000 euro.

Valo hade också fört över statsbidrag till regionala föreningar, utan tillstånd av ministeriet. De regionala föreningarna får egna statsbidrag.

Har själv råd med en del av räkningen

Notan på 1,75 miljoner euro kommer åtminstone delvis att falla på Finlands olympiska kommitté. Trots att organisationerna gick ihop finns Valo fortfarande som egen förening, och har enligt Teemu Japisson medel för att betala av en miljon. 750 000 euro faller därmed i OK:s famn.

Enligt Salonen kommer kommittén att skrida till åtgärder genast.

- Då jag tar över så kommer vi att sätta oss ner med ministeriet och se över hur vi arbetar. Utgående från de diskussionerna så kommer vi sedan att bygga om organisationen så att vi uppfyller alla krav på god förvaltning, säger Salonen.

Summan måste betalas tillbaka till staten före årsskiftet. Valo kan ännu överklaga beslutet inom juni månad.

Källa: Murskaava raportti liikuntarahojen käytöstä – Olympiakomitean uusi pomo järkyttyi kuultuaan miljoonaperinnästä / Yle Urheilu

Diskussion om artikeln