Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftig bilbomb exploderade nära Tysklands och Finlands ambassader i Kabul

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 17:56.
Den kraftiga bilbomben i Kabul krävde minst ett tiotal dödsoffer och över 90 skadade har tagits in på sjukhus
Bildtext Den kraftiga bilbomben i diplomatkvarteren i Kabul krävde minst ett tiotal dödsoffer och över 90 skadade har tagits in på sjukhus
Bild: EPA/HEDAYATULLAH AMID

En kraftig bilbomb har skakat diplomatkvarteren i centrum av Afghanistans huvudstad Kabul.

Dödssiffran har stigit till åtminstone 90, meddelade den afghanska regeringen på eftermiddagen. 400 människor rapporteras vara skadade.

Bomben som hade placerats i en lastbil exploderade under morgonrusningen nära den tyska ambassaden.

Smällen kändes även i den närbelägna finländska ambassaden.

- Ambassaden skakade, explosion inträffade så nära, säger ambassadören Anne Meskanen till Yle.

Oklart vad som var målet

I det strängt bevakade området finns också flera ämbetsverk och utrikesministeriet samt presidentens slott.

- Det var en bilbomb som exploderade vid den tyska ambassaden, men det finns flera andra viktiga byggnader där också så det är svårt att säga vad som var målet, säger polisens talesman Basir Mujahid.

Explosionen slog sönder fönster och tjock rök hängde över stadsdelen Wazir Akbar Khan i morse. Bomben var så kraftig att ett trettiotal parkerade bilar totalförstördes.

Stadsdelen är den mest strängt bevakade i huvudstaden med höga betongmurar och många vägspärrar.

- Vi vet inte ännu vad som var målet men de allra flesta offer var civila, säger inrikesministeriets talesman Najib Danish.

Afghanska säkerhetsstyrkor utanför parlamnetet efter attack
Bildtext Afghanistans huvudstad Kabul har utsatts för flera förödande bombdåd under våren och bland annat parlamentet har utsatts för attacker
Bild: EPA/JAWAD JALALI

Inga kommentarer från talibaner

Ingen har tagit på sig skulden för attacken men mycket tyder på att det var terrorgruppen IS eller talibanrebeller som har utfört flera liknande bombdåd under vårens lopp.

Talibanernas talesman säger att han kan uttala sig först efter att ha samlat information.

Kabul och provinsen omkring huvudstaden har i år utsatts för de värsta terrordåden i hela Afghanistan med många civila dödsoffer.

Talibanerna meddelade förra månaden att de har inlett sin årliga våroffensiv och sedan dess har rebellerna intagit nya områden både i söder och norr.

Talibanerna kontrollerar numera minst en tredjedel av landets distrikt och USA som har 8 000 soldater kvar i Afghanistan planerar att skicka förstärkningar under de kommande månaderna.

Artikeln uppdaterades kl.11:15 med att dödssiffran har stigit till minst 80, och klockan 17:55 då dödssiffran höjdes igen.