Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hedersomnämnande i Cannes för kortfilmen Katto

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 12:37.
Scen ur kortfilmen Katto
Bildtext Scen ur filmen Katto.
Bild: Tack Films Oy

Den finska kortfilmen Katto fick ett hederomnämnande på filmfestivalen i Cannes i söndags. Konkurrensen i kortfilmstävlingen var hård: av 4843 filmer valdes Katto med bland de nio bästa. Segern gick till den kinesiska filmen A Gentle Night.

I filmen Katto spelar Pekka Strang och Juho Milonoff grannar, varav den ena går igenom en skilsmässa. Och på sommarstugan blir det bara lägre till tak. Det är intrigen i sin korthet.

Manuset för filmen är skriven av Melli Maikkula och regin är av Teppo Airaksinen. Producent för filmen är John Lundsten.

- Filmen är komisk och surrealistisk och konstig på många sätt trots det allvarliga ämnet, berättar Lundsten.

John Lundsten
Bildtext John Lundsten

Katto fick beröm för personlig berättelse

Juryn i Cannes bedömde att filmteamet tog risker i berättartekniken. Speciellt mycket beröm fick filmen beröm för att berättelsen var personlig. De övriga åtta kortfilmerna som tävlade behandlade stora politiska ämnen, medan Katto var väldigt annorlunda i jämförelse med dem.

Den segrande filmen i tävlingen för kortfilmer i Cannes hette A Gentle Night och handlar om en mamma som letar efter sin försvunna dotter i en storstad Kina. Den är regisserad av Qui Yang.

Lundsten jämför den kinesiska filmen med Katto och berättar att vinnarfilmen var mycket minimalistisk och seriös med kameran stilla genom hela filmen, medan den finska filmen hade en livlig dialog och humor, och en mycket rörlig kamera.

Hedersomnämnande för framåt

Att få ett hedersomnämnande på filmfestivalen i Cannes innebär att filmen får mycket uppmärksamhet inom kortfilmsvärlden.

- Vi har nu helt andra möjligheter att sälja den till olika tv-kanaler utomlands, konstaterar Lundsten. Det här öppnar ju också nya möjligheter för vår regissör Teppo Airaksinen.

Cannes i tankarna under arbetsprocessen

Under arbetsprocessen med Katto skämtade teamet titt som tätt om Cannes och hur filmen kommer att tas emot där. Hur ljussättningen borde göras för att gå hem hos juryn på filmfestivalen och vilken kamera som skulle användas.

Filmen baserar sig på en liten serie som Melli Maikkula hade ritat. Då hon visade serien för Lundsten tände han genast på idén på att göra en kortfilm av den.

- Jag tänkte genast att det här kunde vara en bra kortfilm för någon festival, där alla på något sätt kunde identifiera sig med ämnet, säger Lundsten.

Mer om filmen kan du läsa på Tack Films Oy:s webbplats.

John Lundsten i Vega kväll

13:50

Diskussion om artikeln