Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare
Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, som är ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB.
I ett försök att bekämpa antibiotikaresistensen har forskare vid The Scripps Research Institute i USA förändrat vancomycinet så att det kan döda bakterierna på tre olika sätt.
- Vi gjorde en molekylförändring för att övervinna resistensen och sedan introducerade vi två små förändringar som resulterar i två ytterligare mekanismer för att döda bakterier, säger Dale Boger, en av forskarna bakom studien som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), till BBC News.
Effekten håller i sig
Den nya varianten har ännu inte testats på vare sig människor eller djur.
Laboratorietester visar dock att varianten dödar så kallade vancomycinresistenta enterokocker (VRE) och att den är nästan lika effektiv efter 50 provomgångar som efter den första.
Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.
- Organismer kan inte hitta vägen runt tre av varandra oberoende mekanismer på en och samma gång. Även om den hittar en väg, blir den dödad av de två andra.
Enligt WHO utgör VRE-bakterier ett av de största hoten mot människors hälsa eftersom de förekommer på sjukhus.
De kan orsaka svåra infektioner med blodförgiftning som följd, samtidigt som det finns begränsat med antibiotika som biter på bakterien.
Forskarna ska nu gå vidare med ytterligare tester och hoppas att en ny variant kan finnas på marknaden inom fem år.
Källa: FNB-TT