Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Purmo firade nytt skolbygge

Från 2017
Taklagsfest i nya skolan
Bildtext Taklagsfest i nya skolan.
Bild: YLE/Patrik Enlund

5,5 miljoner euro satsade Pedersöre kommun på skolbygget i Purmo. Det ger kommundelen dragningskraft och pedagogiskt nytänk, sade man på taklagsfesten som firades på tisdagen.

Till skolstarten i höst hinner skolan inte bli färdig, säger undervisningsdirektör Rolf Sundqvist. Men det lönar sig att vänta och låta betongen torka ordentligt. Det har man lärt sig av byggen på annat håll.

Nya skolan i Purmo
Bildtext Nya skolan i Purmo.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Pedersöre har 14 skolor och ankommer det på mig ska vi ha alla kvar, säger Sundqvist.

- Skolorna har varit en framgångsfaktor för inflyttningen till kommunen, familjer vill ha en skola i närheten.

Länge diskuterade man i Pedersöre om man ska renovera den gamla skolan eller bygga nytt. Efter konditionsgranskningen var svaret givet. Gamla skolan från 1975 revs och på samma plats står nu ett nybygge.

I väntan på att skolan kan tas i bruk i oktober-november huserar 115 elever i baracker. De är tråkiga, säger några elever på skolgården. Förväntningarna på nybygget verkar höga och på tisdagen fick eleverna för första gången bekanta sig med nybygget då de sjöng på taklagsfesten.

Minst 50 års livslängd

Minst 50 år, men troligen längre håller skolan, säger huvudentrepenören Rune Nynäs. Men det förutsätter att kommunen sköter underhållet.

Felet med den gamla skolan var att den byggdes på ett berg med vattenförande ådror som ledde vatten in i sandbädden. Ovanifrån skadades skolan av ett läckande platt tak innan det byggdes om.

Nu har man sprängt bort berget, fyllt på med en krossbädd och lagt in dräneringslinjer.

Också om mycket var fel med den gamla skolan finns en viss saknad, säger Bodil Backlund, Ann-Christine Ede och Marianne Lasén. De jobbar sen många år i köket och med städningen.

Bodil Backlund, Ann-Christine Ede och Marianne Lasén
Bildtext Bodil Backlund, Ann-Christine Ede och Marianne Lasén.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Det finns så många fina minnen. Men de minns också mögelskadorna och lukten. När det var som värst placerades stora sovar ut för att ta hand om vattenläckorna från taket.

Ständiga renoveringar

- Pedersöre har i många år hållit på med skolbyggen och snart har vi renoverat de flesta skolor, säger kommundirektör Stefan Svenfors.

När Purmo skola är färdig tar man sig an planeringen av Kyrkoby skola. Några planer på att stänga skolor finns inte i dagsläget, säger Svenfors.

- Det går att ha ett vidsträckt skolnät så länge elevantalet räcker till.

Ny skola lockar

Det råder ingen tvekan om att en ny skola betyder mycket för Purmo när man lyssnar på Guy Käcko och rektor Glenn Sundstedt.

Och det handlar inte bara om de speciella lösningarna med 6 klassrum i två paviljonger, ett stort samlingsutrymme i mitten och inglasade terrasser och utomhusverkstäder.

Det viktiga är att många unga familjer har byggt hus i Purmo och det byggs fortfarande, säger Guy Käcko.

Guy Käcko och Glenn Sundstedt
Bildtext Guy Käcko och Glenn Sundstedt.
Bild: YLE/Patrik Enlund

- Purmo är en glesbygd i utveckling.

Rektor Glenn Sundstedt uttrycker saken som att det blivit närmare från Jakobstad till Purmo och inte bara den andra vägen.

- Det går att jobba i Jakobstad och bo i Purmo.

Diskussion om artikeln