Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kompromiss till ny alkohollag föll igen - Sannfinländarna kräver drycker med 5,5 procent i mataffären

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 13:59.
En man sträcker sig efter en flaska i en affärshylla.
Bild: Mostphotos/Kleymenov Evgenii

Regeringspartierna försökte i dag på nytt komma överens om den nya alkohollagen men kompromissförslaget föll åter på Sannfinländarnas initiativ. Nu kan det hända att hela reformen inte blir av, befarar Antti Kaikkonen som leder Centerns riksdagsgrupp.

Ledarna för regeringspartiernas riksdagsgrupper lade fram ett nytt kompromissförslag till ny alkohollag i dag på onsdag. Centerns och Samlingspartiets riksdagsgrupper skulle ha godkänt förslaget men det stoppades av Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Antti Kaikkonen som leder Centerns riksdagsgrupp sade att det ser ut som om reformen av alkohollagstiftningen inte alls blir av.

Antti Kaikkonen.
Bildtext Antti Kaikkonen leder Centerns riksdagsgrupp.

- Vår slutsats är att reformen av alkohollagstiftningen har gått samma öde till mötes som under förra regeringsperioden då andra partier var ansvariga. Alkohollagstiftningen går inte vidare, sade Antti Kaikkonen på presskonferensen.

Är det här slutligt?

- Vi har använt alla knep på det här och vi hittar ingen lösning för hur vi tre regeringspartier tillsammans kunde stöda förslaget, sade Kaikkonen.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) skriver på Twitter att man måste hitta en lösning och att det inte är ett alternativ att reformen inte blir av.

En möjlighet för reformen av alkohollagen är att regeringstrion Sipilä, Soini och Orpo ännu lyfter upp förslaget.

Fälldes förslaget egentligen av Sannfinländarna eller Centern?

För Sannfinländarna är det viktigt att matbutikerna ska kunna sälja alkohol med en alkoholhalt på 5,5 procent. Enligt centerpartisten Kaikkonen var det Sannfinländarnas krav som stoppade kompromissförslaget.

Sannfinländarnas gruppordförande är inte sen att försvara sin riksdagsgrupp.

- För tre veckor sedan när jag blev ordförande för riksdagsgruppen konstaterade jag att riksdagsgruppen inte är en gummistämpel och om riksdagsgruppen ska vara en gummistämpel har den makt att använda stämpeln hur den vill. Nu har vår rakryggade grupp gjort det här och hållit sig till sin tidigare linje, sade Kankaanniemi.

Sannfinländarnas gruppordförande Toimi Kankaanniemi.
Bildtext Toimi Kankaanniemi är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp.

Regeringspartierna hade ursprungligen kommit överens om att mataffärerna ska få sälja starkare drycker med 5,5 procents alkoholhalt, men Centern har haft svårt att godkänna just den här detaljen trots att förslaget redan var undertecknat.

En del centerledamöter har velat att reformen av alkohollagen ska vara en samvetsfråga, så att riksdagsledamöterna skulle slippa partidisciplin och ha fria händer då de röstar om 5,5 procents alkoholdrycker i mataffärerna.

I dagens kompromissförslag hade Centern fått sin vilja igenom - riksdagsledamöterna skulle ha fått rösta fritt om att tillåta alkoholdrycker med 5,5 procent alkohol i mataffärerna. Annars såg förslaget rätt lika ut som på tisdag.

Paragrafer från 1930-talet

Redan i går på tisdag behandlade regeringspartierna förslaget till ny alkohollag men också då stoppade Sannfinländarnas riksdagsgrupp förslaget.

Antti Kaikkonen säger att det handlar om en svår reform.

- Många av oss anser att det är var och ens egen sak hur man lever med alkohol, medan andra tänker att alkohol betyder så många problem för samhället att det behövs stark lagstiftning.

Hur inverkar det på regeringssamarbetet?

- Regeringen kan säkert samarbeta på ett bra sätt i framtiden också, säger Kaikkonen.

Regeringspartierna har trots meningsskiljaktigheterna verkat vara överens om att en förnyelse av alkohollagen behövs. En del paragrafer i den nuvarande alkohollagen är gamla, de äldsta från år 1932.

Utkastet till alkohollag skulle ha gjort alkoholen mer tillgänglig

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
Bild: Mostphotos

Den mest påtagliga förändringen som förslaget till ny alkohollag skulle ha fört med sig gäller försäljningen av alkoholdrycker i detaljhandeln.

Enligt det ursprungliga utkastet till ny alkohollag skulle den högsta tillåtna alkoholhalten för drycker som säljs i affärer och kiosker höjas från nuvarande 4,7 % till 5,5 %.

Alkoläsk som nu får säljas bara i Alko, skulle enligt utkastet i framtiden få stå i mataffärernas hyllor.

Det ursprungliga förslaget skulle också ha tillåtit att krogarna säljer alkohol längre in på natten och därmed också är öppna längre. Det skulle dessutom vara tillåtet för kunderna att köpa med alkoholdrycker hem från krogen.

Diskussion om artikeln