Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad är redo att betala mer för Svartholmstrafiken

Från 2017
Sjöfästningen Svartholm i Lovisa
Bildtext Sjöfästningen Svartholm i Lovisa.
Bild: Yle

Lovisa stad har haft problem med att hitta någon som vill trafikera mellan fastlandet och fästningsön Svartholm den här sommaren. Problemet är fortfarande inte löst. Nu måste politikerna fundera på om staden måste satsa mer pengar på Svartholmstrafiken.

Yle Östnyland har tidigare rapporterat om svårigheterna att hitta någon som vill sköta Svartholmstrafiken i Lovisa den här sommaren.

Det senaste beskedet var att staden nu försöker närma sig företagare personligen i frågan. På tisdagen uppgav turismsekreterare Lilian Järvinen att inget nytt ännu har hänt.

Klart är ändå att det brådskar med en lösning, eftersom juni månad står inför dörren. Tanken är att Svartholmstrafiken skulle komma i gång vid midsommar.

"Viktigt att få saken i ordning"

Frågan har bland annat diskuterats i stadsstyrelsen, i och med att upphandlingen fick avbrytas och börjas på nytt tidigare i våras.

– Styrelsen anser nog att det är väldigt viktigt för Lovisa att vi får den här saken i ordning. Vi är också redo att höja budgeten eftersom det har visat sig att det nuvarande understödet på 12 000 euro inte är tillräckligt för en företagare, säger stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP).

Mia Heijnsbroek-Wiren
Bildtext Arkivbild av Mia Heijnsbroek-Wirén.
Bild: Yle/Stefan Härus

Svartholmstrafiken diskuterades senast på koncern- och näringslivsutskottets möte förra veckans onsdag. Då fick utskottets medlemmar veta vad läget är, och Heijnsbroek-Wirén konstaterar att problemet ännu inte är löst.

Hon säger att staden i medeltal borde subventionera resorna till Svartholm med cirka 10 euro per biljett. Tidigare i våras diskuterades en budgethöjning på 5 000 euro.

– Men nu har jag förstått att förhandlingarna inte har framskridit med det priset heller, säger Heijnsbroek-Wirén.

Många turister beroende av båttrafiken

Att kunna erbjuda en båtförbindelse till Svartholm är viktigt för Lovisa stad av många orsaker. Inte minst eftersom Forststyrelsen har gjort mycket för att rusta upp fästningsön.

Heijnsbroek-Wirén konstaterar att det är helt klart att Svartholm lockar turister.

– Dessutom finns där en företagare och det skulle vara hemskt tråkigt om man inte får den tilläggsmängd passagerare som båttrafiken för med sig, säger hon.

Ungefär 30 procent av dem som besöker Svartholm är helt beroende av båtförbindelsen. 70 procent är Lovisabor eller invånare från närområdet som tar egen båt ut till ön.

Gynnar också andra företagare

Dessutom är det inte bara Svartholm som gynnas av turismen.

– När människor kommer till Lovisa och vill besöka Svartholm så spenderar de också tid i staden och på strandområdet. Det gynnar alla företagare.

Det här är en av orsakerna till att stadsstyrelsen är villig att satsa mer pengar på trafiken till Svartholm.

– Jag hoppas att också andra möjliga företagare hör talas om det här och hoppeligen nappar på möjligheten, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

Diskussion om artikeln