Sälj inte - donera i stället, säger ordningskonsulten
- Största problemet är att förvaringsutrymmet i hemmet är begränsat. Ett annat sätt att se på det är att man har för mycket saker.
Det säger ordningskonsulten Eveliina Lindell om sina kunder i huvudstadsregionen, som ofta bor ganska trångt. Hennes arbete går till stor del ut på att åka hem till kunder och hjälpa dem att organisera sina hem och sina saker.
- Vi börjar med att röja och sortera bort saker som kunden inte längre behöver och sen gör vi oss av med dem. Det är oftast inte värt att försöka sälja sakerna, för det tar en massa tid och man får bara småpengar för det. I stället brukar jag rekommendera att man donerar det som är i bra skick.
Behöver inte vara perfekt
Hemma hos familjen Lindell är det städigt, men det syns att det är en barnfamilj med lite leksaker här och där. Inte perfekt ordning, alltså.
- Nej, jag strävar inte ens efter en perfekt ordning. Jag tycker att ordningen lever i och med att barnen växer och livssituationer ändras, säger Lindell.
I bokhyllan i hallen finns en utdragbar låda dit paret Lindell lägger klädesplagg som har blivit för små för barnen och föremål som de märker ingen använder.
- När lådan blir full lägger vi grejerna i en kasse och så för min man dem till UFF eller någon annan insamling.
Men smurfsamlingen då?
Men hur gör ett par som har helt olika syn på hur bra ordning man behöver ha hemma? Om den ena vill ha ett nästan kliniskt tomt hem medan den andra trivs med att ha sin dammsamlande kollektion på femhundra smurfer från åttiotalet framme? Eller vill spara alla gamla grejer i vindsförrådet "för man kan ju aldrig veta"?
En tumregel är att man ska börja med att reda upp bland sina egna saker, säger Lindell.
- Då kan den andra parten också bli inspirerad när han eller hon ser att livet kan bli lättare och att det kan ge sinnesro att veta vilka saker man har.
Lindell menar också att man ofta måste jobba mentalt för att klara av att göra sig av med saker.
- Man måste gå in på ganska djupa frågor och fundera på vad man riktigt vill i livet. Det är ofta obekvämt.
Var är sand- och skohavet?
Tamburen är en plats som för många är svår att hålla städig. På golvet ligger skor, sand, galonbyxor, cykelhjälmar, opar vantar, kanske en påse med metallburkar som ska till insamlingen när någon hinner...
Så ser det inte ut hos Lindells.
- Vi har ett stort skåp med korgar och krokar för barnens saker. Det är viktigt att de är tillräckligt lågt nere för att barnen ska räckas till dem.
Hos Lindells förväntas barnen själva städa bort sina ytterkläder och skor när de har kommit hem. Det ska ändå finns utrymme för flexibilitet eftersom barnen ännu är ganska små; humör och ork kan variera.
- Man kan till exempel bestämma att det finns ett minimikrav som de förväntas nå. Men nog kan man hjälpa dem att plocka undan om det känns jobbigt för dem. Det gäller att skapa rutiner.
- Innan man börjar röja ska man ha koll på vad man ska göra med sakerna som man har lyckats städa bort.
Ordningskonsulten berättar också sitt knep för att hålla den värsta sanden utanför hemmet: Ibland tar familjen av sig skorna redan i trappuppgången och bär in dem.
"Sälj inte - donera"
Till sist vill Eveliina Lindell ge sitt allra bästa tips för hur man ska komma igång med röjandet:
- Först av allt vill jag uppmuntra till att medge att det inte lönar sig att sälja sakerna. Du kan räkna ut en timlön och då inser du ganska snabbt att det inte är värt det.
Det betyder givetvis inte att man behöver kasta allt. I stället är det bra att i god tid fundera på vart man enkelt kan donera de saker som är i gott skick och hur man ska transportera dem dit. När den delen av planeringen är färdig, är det bara att börja röja
- Det är vanligt att man inte gör någonting alls eftersom man inte ännu har det perfekta förvaringssystemet. Men man kan ändå alltid röja och göra sig av med överflödiga saker, säger ordningskonsulten Eveliina Lindell.