Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Businessfestivalen The Shift drog igång i Slottsparken

Från 2017
Människor minglar framför försäljningsstånd under businessfestivalen The Shift, Åbo slott i bakgrunden.
Bildtext The Shift i Åbo.
Bild: Yle/ Nora Engström

Businessfestivalen The Shift arrangeras i år för andra gången. Festivalen, som äger rum i Slottsparken i Åbo, håller på 31.5-1.6.

The Shift är en företagsmässa där både stora och små företag ska kunna knyta kontakter. På området trängs flera utställningsmontrar och scener. På plats finns över 300 start up-företag.

- Till en viss del är det en chans att hitta potentiella investerare, men vår tanke handlar mer om att föra samman stora och små företag så att de ska kunna utbyta idéer, starta samarbeten, öppna för nya kunder och så vidare. Finansieringsbiten är inte allt, berättar Alexander Törnroth som är vd för The Shift.

Ni kallar det för festival, på vilket sätt tar det sig uttryck?

- Nå, vi är ju utomhus nu för tillfället och det är en ganska festivallik stämning med tälten och scenerna. Om du tänker dig att du är på en festival så är du kanske mer uppsluppen och lugn, jämfört med en businesskonferens där stämningen är mer spänd. Det är det som är tanken, att nätverkandet ska ske mer naturligt.

The Shift vill inte växa sig för stort

The Shift siktade efter starten i fjol på att fördubbla besökarantalet, vilket man har klarat av med råge. I fjol rörde det sig om cirka 1000 sålda biljetter, medan det i år har sålts över 2300 biljetter.

Målet är ändå inte att växa i all evighet, berättar Törnroth.

- Cirka 4000-5000 besökare vore optimalt. Efter det blir det för svårt att skapa naturliga nätverk och den enskilda individen blir bara en mängden.

En businessfestival kräver en stor dos frivillig verksamhet och The Shift har lyckats rekrytera över 200 volontärarbetare.

Hinner du som vd njuta av själva evenemanget?

- Nå, det blir mycket snack med media nu första dagen men imorgon kommer jag hinna gå omkring och prata lite. När vi har vår officiella efterfest på Kakola hoppas jag också kunna ta det lugnt, säger Törnroth.

Man sitter på bänk med bärbar dator, människor går i bakgrunden. Från businessevenemanget The Shift i Åbo.
Bildtext Containrar på The Shift 2017.
Bild: Yle/ Nora Engström

Diskussion om artikeln