Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Projekt vaskar fram rymdfarare - Österbotten med på ett hörn

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 16:31.
Rymdskytteln Discovery
Bildtext Rymdskytteln Discovery.
Bild: EPA/Gary I. Rothstein

I stort sett vem som helst ska kunna bli den som med hjälp av projektet Space Nation får bli rymdfarare. Simon Staffans i Vasa jobbar med projektet som börjar med en app och slutar med en rymdresa.

Projektet som drogs igång för ungefär fyra år sedan börjar nu vara så färdigt att lanseringen för Space Nation borde ske i slutet av året eller början av nästa. Det har man bland annat en lyckad finansieringsrunda som skedde under våren att tacka.

Simon Staffans, producent på produktionsbolaget rethink i Vasa, kom från början med som konsult kring tv-delen av projektet och jobbar nu både med det och annat inom Space Nation.

- Idén är att vem som helst ska kunna fara till rymden, säger Staffans.

Rymden demokratiseras

Hittills har runt 600 personer fått möjligheten att fara upp i rymden, berättar Staffans, och idén med Space Nation är att öppna möjligheten för fler.

- Vi tar de grejer som gör rymdfart möjligt och ger till vanliga människor.

Simon Staffans
Bildtext Simon Staffans.
Bild: Yle/Malin Hulkki

I dag blir möjligheterna att åka till rymden större och större, och Space Nation jobbar bland annat tillsammans med NASA och Axiom Space LLC.

- Men det krävs också färdigheter för att klara sig i rymden, påminner Staffans.

Det är där Space Nation kommer in.

Appnedladdare kan bli rymdfarare

Möjligheten att åka till rymden börjar med en app där man får träna själv enligt astronautträningsprogram.

- Det handlar om sociala, fysiska och mentala färdigheter, sånt som man behöver för att klara sig i rymden.

Appen ger rymdrelaterade utmaningar varje dag, och de runt hundra som klarar sig bäst där går sedan vidare till ett bootcamp.

Därifrån sållas sedan tolv personer ut, och de får tävla i det tv-program som Staffans jobbar med. Det är där en vinnare koras, den som kanske redan nästa år blir rymdfarare.

Kan ena människor

Staffans är själv intresserad av rymden, men mest på avstånd.

- Jag skulle antagligen inte själv kämpa om att vara med om till exempel en marsexpedition, säger han.

Han tror att det kommer vara en stor utveckling vad det gäller rymden de närmaste decennierna, och att det också kan fungera som något sammansvetsande för människor på jorden.

- Ju mer människorna kan lyfta blicken från problem och schismer här på jorden, och istället titta mot rymden och slås ihop till en rymdfarande mänsklighet, desto bättre tror jag att vi kommer att komma överens.

Diskussion om artikeln