Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nej, ta inte en selfie med drottningen!

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 12:02.
Drottning Silvia vinkar.
Bildtext Här vinkar drottning Silvia på ett statsbesök i Helsingfors år 2015.
Bild: Lehtikuva

På torsdag är det kungligheter från hela Norden på besök i Helsingfors. Här följer råden för hur du tilltalar dem om du träffar dem på stan, samt det korrekta sättet att räcka fram en blombukett.

Presidentparet välkomnar drottning Margrethe II av Danmark, kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia av Sverige, kung Harald V och drottning Sonja av Norge och Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans maka Eliza Jean Reid på torsdag klockan 10.30.

Då inleds en ceremoni på gården framför presidentens slott. Efter det hälsar kungligheterna och presidentparen på publiken från presidentens balkong. Om vädret tillåter kommer de sedan att promenera från slottet till stadshuset, där blivande borgmästare Jan Vapaavuori är värd för en lunch.

Från stadshusets balkong ska gästerna följa med evenemanget Koko suomi tanssii, Hela Finland dansar, på Salutorget. Det kommer alltså att finnas flera tillfällen att få en skymt av kungligheterna, för dem som önskar.

"Bete dig respektfullt"

Men hur ska man då bete sig om man råkar stöta på en kunglighet på stan? Marja Joenusva, biträdande protokollchef, berättar.

- Man ska bete sig respektfullt. Jag skulle rekommendera att man tar distans och låter deras majestäter, kungligheterna, ta det första steget.

Hur ska man t.ex. tilltala dem ifall man skulle vilja göra det?

- Om man råkar komma så nära kungligheter ska de tilltalas på ett visst sätt. Man ska säga ers majestät konungen, ers majestät drottningen, edra majestäter. Man använder inte formen Ni till dem utan frågar istället ”har hans majestät konungen varit här förut” och så vidare.

Vad är det korrekta sättet att fråga en kunglighet om man får ta en selfie?

- Man tar inte selfies med en kunglighet, jag rekommenderar det inte.

Man tar inte selfies med en kunglighet, jag rekommenderar det inte.

Marja Joenusva, biträdande protokollchef

Hur går man tillväga om man vill överräcka en blombukett eller present då?
- Om man råkar komma kungligheterna så nära att man skulle kunna göra det så rekommenderar jag att man säger på det här viset: ers majestät drottningen, får jag ge drottningen en blombukett?

Programmet fortsätter på Hanaholmen

De nordiska gästernas program fortsätter med ett besök på Hanaholmen och vid Sibeliusmonumentet, och dagen avslutas med en galamiddag på slottet.

Vid middagen och också när gästerna står och hälsar på publiken kan man lägga märke till att drottningen av Danmark sitter och står närmast värdparet - det här beror på att hon är först i rang eftersom hon varit längst vid makten.

Efter drottningen av Danmark kommer kungaparet från Sverige, sedan kungaparet från Norge och till sist Islands president och fru.

Efter lunchen och dansevenemanget på stadshuset kommer de nordiska gästerna att åka vidare till nyinvigning av Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland. Värd där är Hanaholmens vd Gunvor Kronman.

President- och kungaparen ska också bekanta sig med Sibeliusmonumentet, och i den parken får de också lyssna på Musikhusets kör.

Avslutningsvis blir det festmiddag i presidentslottet på torsdag kväll.

De nordiska kungligheterna står på presidentslottet balkong och vinkar till publiken i Helsingfors.

Kungligheter besöker Helsingfors på torsdag - här är detaljerna

De nordiska statsledarna firar Finlands självständighet.