Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen: Langa inte alkohol till minderåriga

Från 2017
Öppnade ölburkar
Bild: Yle/Madeleine Boström

Under skolavslutningshelgen den 2-4 juni skärper polisen övervakningen av de ungas användning av rusmedel.

Övervakningen gäller de ungas användning av alkohol och droger. I synnerhet övervakas platser där unga samlas, till exempel lekplatser samt daghems- och skolgårdar.

På många orter görs övervakningen i samarbete med ungdoms- och socialväsendet samt regionalförvaltningsverkets alkoholinspektörer.

Ett brott att langa alkohol till minderåriga

Att langa alkohol till en minderårig är ett brott. Polisen vädjar därför till myndiga personer att de inte ska langa alkohol till minderåriga.

Genom övervakningen strävar polisen efter att förebygga langning av alkoholdrycker till minderåriga samt olovlig förtäring och olovligt innehav av alkohol bland minderåriga.

Polisen påminner om att föräldrarna och barnskyddsmyndigheterna alltid underrättas om en person under 18 år har använt alkohol. Dessutom får den unga vanligtvis en ordningsbot på 40 euro.

Alkoholförgiftning hotar en ovan användare

Polisen har kunnat konstatera att många barn och ungdomar dricker alkohol första gången i sitt liv under skolavslutningshelgen. Ovana användare har inte förmågan att uppskatta alkoholmängden de dricker och alkoholens effekter, vilket kan leda till att de blir alkoholförgiftade.

Polisen uppmanar föräldrarna till barn och unga som förbereder sig på att fira skolavslutningen att komma överens om klara spelregler och hålla kontakt med barnen under kvällen.

Diskussion om artikeln