Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bärtils Bokklubb: Irmelin Sandman Lilius lärde mig se livet som en saga

Från 2017
Irmelin Sandman Lilius tittar med kikaren på stjärnorna.
Bildtext Irmelin Sandman Lilius siktar mot stjärnorna.
Bild: Yle/Tapani Sillanpää

För några år sedan fick jag äran att göra en dokumentärfilm om barnboksförfattaren Irmelin Sandman Lilius. Hennes namn var bekant från min barndoms somrar i Hangö.

Som barn lekte jag i lekparken som befinner sig rakt nedanför hennes hus i Hangö. Det vita stenpalatset, som kändes som en hägring, en dröm, ett palats från Rom. Min farmor och farfar talade alltid om Lilius hus med en högaktning i rösten.

Min första bekantskap med författaren var via boken Historien om oss, en ungdomsroman. Redan då tyckte jag om Irmelins lite viskande röst som jag kunde höra mellan raderna. Det kändes som att solen alltid sken i hennes bok.

Jag träffar Irmelin i hennes trädgård en varm dag i juni. Hon presenterar rosorna och varifrån de härstammar. Flera av dem har hon fått som gåva. Känslan i den frodiga trädgården för mig till Toscana.

Snart har vi plockat upp filmkameran och Irmelin vill kliva upp på husets tak! Den starka och viga Irmelin rör sig vant på taket och vi andra är rädda. Som barn minns jag hur jag stod och tittade länge på Carl-Gustaf Lilius staty av sin balettdansande fru. Den finns i en park i Hangö.

Irmelin Sandman Lilius kliver upp för en stege upp till taket.
Bildtext Irmelin Sandman Lilius älskar att kliva upp på taket och se utöver havet.
Bild: Yle/Tapani Sillanpää

Hon trivs i höga höjder och i fantasin. Under våra filmdagar får vi höra om Havshäxan och Irmelin visar hennes sten. Hon har sett Havshäxan, hon visade sig en dag för Irmelin. Jag tror att allt som Irmelin berättar om finns på riktigt.

Hon skapar saga av verkligheten och verklighet av sagan. Tonen är trösterik. Det är som om hon tröstar sig själv och sina läsare. Magin i livet förändrar alla händelser från något vardagligt till något mer spännande och betydelsefullt.

Irmelin Sandman Lilius sitter på en sten i havet.
Bildtext Irmelin Sandman Lilius sitter och väntar på Havshäxan.
Bild: Yle/Tapani Sillanpää

En annan filmdag rör vi oss i Helsingfors på Observatoriebacken. Där vill Irmelin kliva upp i tornet för att kika på stjärnorna.

Hon är ivrig som ett barn och jag ser stjärnorna i hennes hår....

Hon har lärt mig att skapa berättelser av sitt eget liv. Irmelin lever i en helt egen värld som hon själv illustrerar och gör spännande. Vi kan berätta sagan om vårt eget liv åt oss själva och åt varandra.

Hur viktigt det är att känna medkänsla. Att känna smärta i sitt eget bröst när det gör ont i en närstående människa. Vi växer enbart som människor om vi låter det göra ont ibland.

Irmelin Sandman Lilius är född 1936 och bor i Hangö. Hon är författare och bildkonstnär. Hon har sagt att hon inte skriver för barn men barn tycker om hennes böcker. Hon har bland annat skrivit Historien om oss (1958), Fru Sola-trilogin (1969-1971), Bonadeas båt (1982), Rasse Rask-böckerna (2004-)

Här kan du se programmet om Irmelin Sandman Lilius:

Programmet är inte längre tillgängligt

Vad tycker du bäst om att läsa för ditt barn? Har ni favoritförfattare och -illustratörer som ni återkommer till? Vill barnet läsa samma bok igen och igen? Dela gärna med dig av era bästa boktips till #bärtilsbokklubb!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln