Hoppa till huvudinnehåll

X3M

17-åriga Axel Ahlvik tycker det är fantastiskt att jobba på slakteri

Från 2017
Uppdaterad 23.01.2018 13:49.
Axel Ahlvik styckar en ko. Kons bakdel hänger på en krok i taket.
Bildtext Axel Ahlvik styckar en ko. Bakdelen du ser på bilden har hängt på en krok i ett kylrum i några dagar för att bli mört.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Att jobba med djur kan innebära en hel del olika saker. För 17-åriga Axel Ahlvik innebär det slakt och styckning. Han är nämligen snart en färdigutbildad slaktare.

Det är kanske inte så vanligt att veta vad du vill göra med ditt liv när du är 15 år, men det problemet hade inte Axel Ahlvik. När han gick på nian fick han höra att ett slakteri i Kållby behövde arbetare, och vips hade han påbörjat ett läroavtal.

- Jag har alltid varit ganska självsäker så jag visste genast att det är det här jag vill lära mig, och också jobba med i framtiden, säger Axel.

En åldersgräns på slaktare

Under sommaren fyller Axel 18, och det betyder att han kan få bli slaktare på riktigt. Man måste nämligen vara myndig för att få ut sina så kallade slaktarpapper. Axel tycker det är bra att det finns en åldergräns.

- Jag tror inte det är många ungdomar i dag som skulle klara av att slakta, eller titta på hur hela processen går till. Jag brukar säga att det inte finns någon slakt som är fin. Så visst är åldergränsen bra. Själv är jag kanske lite speciell, för jag har inga problem med att vara med på slakt.

Axel Ahlvik styckar en ko. Kons bakdel hänger på en krok i taket.
Bildtext Axel använder skyddshandskar av stål när han jobbar, men visst kan missöden ske ändå, som när han fick en kniv rakt in i benet.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Läroavtalet går via Optima och kurserna hålls på ett större slakteri. Yrkesproven görs på slakteriet i Kållby. Axel börjar klockan sju på morgonen och då står antingen slakt eller styckning på schemat.

Inga kompisar skulle kunna göra samma sak

Vad är det då som lockar med slakteriet? Axel har själv svårt att sätta ord på det. Han tycker bara att det är ett fantastiskt jobb.

- Nästan alla mina kamrater säger att de inte skulle klara av att jobba här, men jag tycker det är fantastiskt. Man får jobba med djur, och det här gör man ju också under jakt. Alltså att man tar tillvara på djuret.

Axel har varit med på jakt sedan han var barn och jagar också själv, så därför är slaktandet något som är ganska naturligt för honom. Men att slakta djur och att skjuta djur i skogen är två helt skilda saker.

- När jag jagar är det en livsstil, men på slakteriet handlar det bara om mat. Då djuret kommer in till slakteriet är det mat, det är kött. I dag jagar man inte för kött, man jagar för att det är roligt och spännande. Här på slakteriet är det något helt annat.

Axel Ahlvik styckar en ko. Kons bakdel hänger på en krok i taket. På bordet framför Axel ligger bitar av kött.
Bildtext För det otränade ögat ser det där kanske bara ut som en hög med kött, men Axel vet precis vart alla delar hör.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Axel har alltså inga problem med att döda djur, men ibland kan han faktiskt tycka lite synd om dem.

- Ibland kanske det kommer in lamm som ser lite gulliga ut, så då kan det vara lite svårare. Men det är ju mat, så inte tänker jag på det på det sättet.

Får göra lite av allt

Det bästa med jobbet är själva arbetsplatsen. Slakteriet som Axel jobbar på är litet, så han får göra olika arbetsuppgifter.

- Jag tror inte jag skulle trivas på ett stort slakteri för där står du hela tiden på samma plats, dag ut och dag in. Här får du göra allt. Du får ta emot djuren, slakta, stycka, packa och ge ut köttet till kunden när det är klart.

En hög med köttbitar och en beställningslista där det står vilka köttbitar kunden vill ha.
Bildtext När kunden lämnar in ett djur för slakt fyller hen också i en lista där det står exakt vad av djuret som ska tas tillvara.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

På slakteriet tar Axel och hans kollegor emot nöt, häst, svin, får och vildsvin. Arbetarna har sina positioner: En slaktar, en flår, en tar ut magen, en väger in och putsar. Det är viktigt att man har på sig skyddsutrustning såsom handskar av stål och en skyddsväst av stål, men visst kan olyckor ändå hända.

- För ett år sedan fick jag kniven två centimeter in i benet. Det blev två veckor sjukledigt efter det, berättar Axel.

"Aldrig träffat en vegetarian"

Kött är en stor del av Axels liv. Han jobbar med det och äter det. Grönsaksrätter är ingen stor favorit på tallriken. Vad tycker han då om den allt mer växande vegantrenden?

- Jag har aldrig träffat en vegetarian och skulle jag träffa en kanske vi inte skulle bli bästa vänner. Jag vet ju hur slakt går till, och djuren lider inte, inte här i alla fall. Jag kan absolut inte hålla med vegetarianerna, säger Axel.

Vad tycker du om personer som äter kött men inte kan döda ett djur – är det okej?

- De flesta som äter kött skulle inte kunna skjuta ett djur. Det är så det fungerar i dag, och det är okej.

Jag är en vegetarian, så nu har du träffat din första. Kan vi ändå komma överens?

- Jo, kanske i dag, men om vi träffas när du inte har med dig mikrofonen kanske det blir värre, säger Axel med ett stort skratt.

Diskussion om artikeln