Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Källor: USA lämnar Parisavtalet

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 16:22.
USA:S president Donald Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Allt fler källor bekräftar att USA kommer att lämna klimatavtalet. President Trump skriver på Twitter att han ger besked inom ett par dagar.

Under veckoslutet rapporterade den amerikanska webbsajten Axios att president Donald Trump har bestämt sig för att USA lämnar Parisavtalet och att han informerat flera nära medarbetare om beslutet.

Nu rapporterar också nyhetskanalen ABC, som citerar en källa inom Vita huset, att det är troligt att USA lämnar Parisavtalet. Också en källa som Fox News har talat med bekräftar saken.

En arbetsgrupp inom Trumps administration sägs fundera på hur USA ska dra sig ur avtalet.

Trump twittrade på onsdag att han kommer med sitt besked inom några dagar.

Processen oklar

Hur processen kommer att se ut är ännu oklart.

Att dra sig ur själva klimatavtalet kan ta tre år. Det kan finnas en smitväg i att helt hoppa av FN:s klimatkonvention (UNFCCC) från 1992 - en snabbare men avsevärt mer extrem väg.

Trots ihärdiga försök lyckades inte andra G7-länder förra veckan övertyga Donald Trump om att ställa sig bakom Parisavtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel beskrev klimatdiskussionerna på G7-mötet i Italien som väldigt otillfredsställande.

Sprickan till Washington blev extra tydlig av att övriga G7-länder igen bekräftade sin starka förpliktelse att snabbt omsätta Parisavtalet i praktiken.

De enda länder som inte har förbundit sig till Parisavtalet är i dag Nicaragua och Syrien.

Källor: Yle, FNB, Axios, ABC