Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mobilappen Soufi knyter samman föreningarna i Österbotten

Från 2017
Mobilappen Soufi på en smarttelefon
Bildtext Soufi är en mobilapp för föreningsaktiva.
Bild: Yle/Roger Källman

Genom den nya mobilappen Soufi kan föreningsaktiva i Österbotten nu enkelt byta idéer och hålla kontakt. Ett Jodel för de österbottniska föreningarna, så kan man kort beskriva appen.

Det är inom ramarna för Svenska Österbottens ungdomsförbunds projekt Bygdegården som Soufi har tagits fram. Appen lanserades den 31 maj.

- Bygdegården går ut på att sammanföra föreningar, hitta samarbetsformer och öka verksamheten i föreningshusen som SÖU:s medlemsföreningar har, säger projektledare Emilia Nord.

Att använda en mobilapp för det här ändamålet är ju något som ligger väldigt i tiden. Emilia fick idén till det här och hörde sig för bland företag som sysslar med apputveckling.

- Jag sa "Nicke, kan du göra det enklaste av det enkla". Så förklarade jag vad det innebar och det visade sig att det inte heller var så enkelt.

Det var i början av året som Niklas Karlström på GinnyPix fick den här förfrågan. Han hade erfarenhet av liknande lösningar sen tidigare, vilket underlättade arbetet med Soufi.

Då arbetet väl kom igång så var processen intensiv och snabb. Den nu lanserade appen är rätt så "skarp", säger Niklas, även om det förstås kommer att ske förbättringar och utveckling vartefter.

- Vi kan inte riktigt säga vad den här appen kommer att användas för eller hur den kommer att utvecklas. Nu är det upp till användarna att bestämma det, säger Emilia Nord.

Apputvecklaren Niklas Karlström och projektledare Emilia Nord testar mobilappen Soufi
Bildtext Apputvecklaren Niklas Karlström och projektledare Emilia Nord testar mobilappen Soufi
Bild: Yle/Roger Källman

Liknar Jodel

Mobilappen Soufi är rätt så lik Jodel, som har blivit mycket populär i universitetsvärlden. I Jodel kan användarna posta uppdateringar och så går det att följa med vad som är på gång i ens geografiska närhet.

- Det är ett konstant realtidsflöde där folk kan kommentera och gilla. Det är som en anslagstavla, säger Niklas.

I Jodel kan man vara helt anonym och därför skrivs det "vad som helst" där. Alla kan också gå in och läsa i Soufi, men för att skriva så behövs ett konto som man kopplar sin e-postadress till.

- Vissa personer har administratörsbehörighet och kan ta bort osakligt innehåll, säger Niklas. Alla kan också flagga ett inlägg, ifall det är personliga påhopp eller annat opassande. Om en kommentar får fem minusröster tas den bort.

Då man skapar sitt konto väljer man också vilken förening man tillhör, eftersom appen riktar sig främst till föreningsaktiva. Det syns sen också i alla inlägg man skriver.

Meddelandeflödet går sen att filtrera. Man vill kanske bara se sin egen förenings meddelanden, eller den egna ungdomsringens.

Soufi går att ladda ner gratis från Apples Appstore och Google Play.

Mobilappen Soufi knyter samman föreningarna i Österbotten

14:12

Diskussion om artikeln