Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Om USA lämnar Parisavtalet är det ett stort bakslag

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 16:34.
Finlands statsminister Juha Sipilä
Bild: EPA/MARKKU OJALA

Statsminister Juha Sipilä har gett en upplysning till riksdagen kring det aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska läget, efter det senaste året omvälvande händelser i världspolitiken.

I fjol somras kom regeringen med en säkerhetspolitisk redogörelse, men sedan dess har Storbritannien röstat för brexit och USA valt Donald Trump till president. Mycket har alltså förändrats och redogörelsen behövde kompletteras.

Enligt Sipilä har det amerikanska presidentvalet lämnat många utrikes- och säkerhetspolitiska frågor öppna. Han nämnde bland annat att Donald Trump inte befäste USA:s stöd för Europas säkerhet vid Natomötet förra veckan.

På det stora hela har USA:s utrikes- och säkerhetspolitik ändå inte ändrat så mycket, sade Sipilä.

- Att de europeiska Natoländerna borde göra mer för Europas säkerhet har redan länge varit USA:s ståndpunkt. Det har också varit organisationens eget mål.

Enligt Sipilä måste Europa bli bättre på att sköta sin egen säkerhet och sitt försvar, och försöka göra sina närområden stabilare.

"Ingen ljusning i sikte"

USA:s ställning i klimatpolitiken oroar Sipilä.

Om USA drar sig ur, så som det nu ser ut, skulle det vara ett stort bakslag, sade han.

Det skulle vara en fördel för till Finland, Europa och hela världen om USA skulle binda sig till Parisavtalet.

― Juha Sipilä

Sipilä konstaterade också att säkerhetsläget i världen har förändrats snabbt och att det inte finns någon ljusning i sikte. Han hänvisade bland annat till krisen på Krim och i östra Ukraina, läget i Turkiet, kriget i Syrien och terrororganisationen Islamiska statens verksamhet.

EU håller ihop

EU-medlemskapet är centralt för Finland ur säkerhetspolitisk synvinkel, sade Sipilä. Enligt statsministern är ett djupare samarbete mellan EU och Nato av stor betydelse.

Storbritannien är en viktig partner för Finland trots sitt förestående EU-utträde. De resterande EU-länderna har hållit ihop då avtalet om utträdet har förberetts, sade Sipilä. Enligt honom har Finland drivit en linje som tryggar Finlands intressen och samtidigt skyddar unionen.

Vilka negativa effekter brexit får för Finland ur ekonomisk och politisk synvinkel samt ur säkerhetssynvinkel ser vi först senare, sade Sipilä.

I EU:s framtidsarbete kommer man enligt Sipilä att koncentrera sig på konkreta utvecklingsprojekt. I centrum står ekonomisk tillväxt, sociala frågor, säkerhet och globala utmaningar, i enlighet med Romdeklarationen från i våras.

Vesa Sundqvist/Yle Uutiset