Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 13:01.
Biljettförsäljning på lokaltåg.
Bildtext Från och med den 19 juni säljer konduktörerna inte längre biljetter i lokaltågen i huvudstadsregionen.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

Från och med den 19 juni går det inte längre att köpa biljett av konduktören i lokaltågen. Istället ska biljetten köpas från en biljettautomat eller med mobiltelefonen.

Vid årsskiftet ska biljettförsäljningen i sin tur upphöra i spårvagnarna. Helsingforsregionens trafik (HRT) har motiverat de här förändringarna med att de gör kollektivtrafiken smidigare då konduktörerna i tågen och förarna i spårvagnarna inte längre behöver sätta tid på att sälja biljetter.

"Led i utvecklingen där hela samhället digitaliseras"

Smidigt är ändå inte det första ord Sune Huldin på förbundet finlandssvenska synskadade säger då han kommenterar förändringarna.

- Vi på förbundet är väldigt bekymrade eftersom många har köpt sin biljett direkt från konduktören eller från spårvagnsföraren. Samtidigt har man kunnat ställa en fråga eller be om att få stiga av på rätt ställe. Vi har ännu inga utrop på busshållplatser och tåghållplatser i vårt land och där är vi ljusår efter, säger Huldin.

- Det här är ett led i utvecklingen där hela samhället digitaliseras. Vi är bekymrade över att man inte längre kan få service av en annan människa utan man måste klara sig med de verktyg som finns. Det kan vara ett oöverstigligt hinder för en synskadad.

Den nya resekortläsarn på Järnvägstorget.
Bildtext Många synskadade upplever att det är omöjligt att använda resekortsläsarna.
Bild: Arda Yildirim

"Köp biljetter på förhand eller med telefonen"

På HRT säger avdelningschefen Mari Flink att det också i fortsättningen är möjligt att köpa en pappersbiljett, trots att biljettförsäljningen i lokaltågen och spårvagnarna upphör.

- Man kan köpa en enkelbiljett på förhand i en kiosk eller i en butik. Från och med sommaren kan man köpa flera enkelbiljetter på en gång och ha dem i plånboken och de kan sedan användas när det behövs, säger Mari Flink vid HRT.

- Också mobilappen är väldigt populär. En synskadad kan använda tjänsten med hjälp av sin röst, säger Flink.

Sune Huldin säger ändå att de synskadade som kan köpa en biljett via en app i sin telefon är i minoritet.

- De synskadade som klarar det har inga problem, men de som inte gör det är många fler och de ser inte att använda en biljettautomat. Våra biljettautomater pratar inte och så har de pekskärm, vilket gör att de är värdelösa för en synskadad. Det enda man kan tänka sig i så fall är att en synskadad lär sig använda en smarttelefon eftersom biljettautomaterna definitivt inte är gjorda så att synskadade kan använda dem.

Huldin säger att en pekskärm utan talstöd är helt omöjlig att använda för en synskadad.

Synskadekort berättigar till gratis kollektivtrafik

Själv har Huldin en synskada som överstiger 50 procent. Han har därför ett synskadekort som berättigar till gratis kollektivtrafik.

- De som har en synskada som inte är så grav får inte det här synskadekortet och de är väldigt många. De får problem om de aldrig har använt smarttelefoner utan kanske köpt biljetter hela sitt liv. Det gäller inte bara synskadade utan också äldre personer med nedsatt syn. De har vant sig med att köpa biljett av konduktören eller spårvagnsföraren.

Avdelningschefen Mari Flink vid HRT förstår oron. Hon påminner ändå att HRT uttryckligen har tagit de synskadades behov i beaktande genom att fatta ett beslut om att en del synskadade får åka helt gratis i kollektivtrafiken.

Diskussion om artikeln