Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jenni Haukio fick ta emot presidentsmycke - Finlands "kronjuveler"

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 18:37.
Smycke som överlåtits till presidentens maka Jenni Haukio.
Bild: Lehtikuva

Smyckeskonstnären Heli Kauhanen har designat ett smycke som är avsett för presidentrepresentation. Det handlar om ett set som har beställts av presidentens kansli.

Presidentens maka Jenni Haukio tog i dag på Talludden emot smycket som ska användas vid representationstillfällen i presidentsammanhang. Jenni Haukio blir också smyckets första bärare.

Smycket - som består av ett halsband och ett par örhängen - är tillverkat av beryll från Luumäki och av guld som vaskats i Lemmenjoki.

Smycket är designat av formgivaren, länskonstnären Heli Kauhanen och har tillverkats av guldsmeden Juha Loikala.

- Enbart den största stenen i smycket är till sin storlek så unik att det är svårt att fastslå dess värde - utöver det värde som smycket redan får på grund av sin bärare, konstaterar Kauhanen.

Kauhanen beskriver sin tanke med smycket: Det utgör en del av det finländska landskapet med sjöar, snö och åkrar, och ska också symbolisera ett dynamiskt folk.

I guldsmedsvärlden anser man att det har saknats en riktig "kronjuvel" i den finska statens mångsidiga utbud av föremål. Enligt Henrik Kihlman, vd för Finlands guldsmedsförbund, passar överlåtelsen av smycket ytterst bra ihop med firande av Finlands självständighetsjubileum.

- Vi vill visa upp det finaste som Finland kan erbjuda.

Överlåtelse av smycke till presidentens maka Jenni Haukio.
Bildtext Presidentens maka Jenni Haukio, slottsfogde Anne Puonti och formgivaren Heli Kauhanen
Bild: Lehtikuva
Smycke överlåts till presidentens maka Jenni Haukio på Talludden.
Bildtext Henrik Kihlman, vd för Finlands guldsmedsförbund, Marjut Viitanen, ordförande för Finlands guldsmedsförbund, fru Jenni Haukio, slottsfogde Anne Puonti och konstnären Heli Kauhanen som har utformat smycket
Bild: Lehtikuva
En närbild på kronjuvelen
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln