Operatörer vill ha extra avgift när mobilen används utomlands
Finländare kan bli tvungna att betala extra för att använda mobiltelefonen utomlands, trots att de så kallade roamingavgifterna inom EU slopas i mitten av juni.
Tre stora mobiloperatörer har ansökt om undantag, med hänvisning till att förändringen skulle betyda minskade intäkter, vilket i sin tur leder till dyrare abonnemang också för dem som inte använder mobilen utomlands.
- Vi har möjlighet att besluta om saken tidigast den 15 juni. Vi försöker ha vårt beslut klart då, säger Petri Makkonen som är biträdande direktör vid Kommunikationsverket.
Han menar att det helt enkelt inte är möjligt att fatta beslut innan de nya EU-reglerna träder i kraft.
Dyrt system för operatörer i Finland
I framtiden ska operatörerna debitera varandra för användning av mobilnäten. Eftersom mängden finländare som reser ute i Europa är större än antalet européer som använder sin mobil i Finland blir det ofördelaktigt för de operatörer som verkar i Finland.
Finländare är också vana vid att ha tillgång till obegränsad mängd data till ett fast pris. I många andra länder betalar man enligt hur mycket man använder internet.
Finländarna som slösurfar på stränder, uteserveringar och fjälltoppar runt om i Europa kan alltså bli ganska dyra för sina finländska mobiloperatörer.
Kostnaderna för nätdata sjunker
EU vill gynna den inre marknaden genom att pressa ner priserna för att ringa, skicka meddelanden och använda webben i andra medlemsländer.
Konsumenterna gynnas av det här, och det syns i telefonräkningarna oberoende av om roamingavgifterna helt slopas eller inte.
- Jag kan lova att det blir billigt, men jag hoppas att det blir gratis att använda mobilen utomlands, säger Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri.
EU sänker pristaket för hur mycket operatörerna kan debitera varann. När det gäller användningen av data sjunker priset till 7,70 euro per GB från och med mitten av juni.
- Idag är pristaket 50 euro plus moms, och nu blir det 7,70. Priset på mobildata sjunker med 85 procent, säger Kumpula-Natri.