Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ansiktslös fisk dök upp utanför Australien - sågs senast år 1873

Från 2017
Den ansiktslösa fisken.
Bild: EPA/MUSEUMS VICTORIA

En ansiktslös djupvattensfisk som varit försvunnen i över ett sekel har återfunnits utanför Australien.

Forskare fick upp den ansiktslösa fisken då de trålade i djupen utanför Australiens östkust. I trålen fastnade också otroliga mängder med skräp, rapporterar The Guardian.

Enligt expeditionens ledare, doktor Tim O’Hara vid Museums Victoria, sågs fisken senast år 1873 då ett brittiskt fartyg fick upp den utanför Papua Nya Guinea.

"Den ser fantastisk ut"

Den 40 centimeter långa fisken fastnade i trålen på fyra kilometers djup i vattnen söder om Sydney.

- Den här lilla fisken ser fantastisk ut eftersom dess mun är placerad under djuret, så när du tittar på det från sidan kan du inte se några ögon, du kan inte se några näsborrar eller gälar eller mun. Det ser i själva verket ut som om den har två bakändor, berättar O’Hara per satellittelefon från forskningsfartyget Investigator.

Den ansiktslösa fisken.
Bild: EPA/MUSEUMS VICTORIA
Den ansiktslösa fisken.
Bild: EPA/MUSEUMS VICTORIA

Ombord på forskningsfartyget finns 27 forskare, 13 tekniker och en besättning på 20 man. De ska undersöka vattnen mellan norra Tasmanien och centrala Queensland som första forskargrupp i världen.

För att få upp prover och djur från djupen använder de en trålkonstruktion som liknar en släde, och som hänger efter fartyget i åtta kilometer stålvajer.

- Experterna säger att ungefär en tredejdel av allt vi får ombord är helt nytt för vetenskapen. Allt är inte lika spektakulärt som den aniktslösa fisken, men det är mycket vattenloppor och maskar och krabbor och andra saker som är helt nya och ingen har någonsin sett dem förut, säger O’Hara.

Han är också fascinerad av mängden skräp som fastnar i trålen.

- Det är alldeles otroligt. Vi är mitt ute i ingenstans och trots det är havsbottnen täckt med 200 år av skräp.

Diskussion om artikeln