Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den riktigt gamla Nokia-mobilen är av många orsaker populär i afrikanska länder

Från 2017
Uppdaterad 31.05.2017 23:28.
Nokia 3310
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I många afrikanska länder är Nokias gamla 3310-modell högt älskad. Den nya versionen av modellen är dyr i jämförelse med de gamla exemplar som fortfarande syns i gatuhandeln.

För européer kan den förnyade versionen av Nokias gamla "tegelsten" - modellen 3310 - kanske innebära en liten återgång till ett enklare liv. Ett liv där telefoner fanns till för samtal och då läsande på tåget innebar att man fick information från en tidning man hade med sig.

För många afrikanska länder är dock den förnyade 3310-modellen en dyr imitation av en enkel bastelefon som kvarstår som ryggraden till kommunikationen över den afrikanska kontinenten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Legendarisk hållbarhet

Trots att mobiltelefoner är nästan lika vanliga i Afrika som i USA och Europa är det ovanligare med smarttelefoner. Bara en av tre mobiler i Sydafrika och en av fyra i Nigeria är av "smartare" modell, visar en studie som Pew Research Centre utförde 2016.

Smarttelefoner är dyra vilket naturligtvis begränsar inköpen.

I många afrikanska länder uppskattar man mycket den legendariska hållbarhet som "tegelstenen" förknippas med.

Att batteriet fungerar under en lång tid utan laddning är också viktigt i länder där tillgången på el inte kan tas för given.

Också i de fina områdena i Lagos har bankirerna - vid sidan av den senaste Iphone-modellen - en gammal Nokia i bakfickan som trygghet då batteriet i smarttelefonen ger upp.

Gamla Nokia-telefoner syns i gatuförsäljningen i Lagos. Där får en försäljare tio dollar för en gammal Nokia-modell - en modell som i Europa skulle befinna sig på ett telefonmuseum, konstaterar Reuters.

Den nygamla modellen är billig - men ändå för dyr

Nokias originalmodell 3310 är en enkel bastelefon som används till samtal och textmeddelanden. Det var den populäraste apparaten i världen år 2000.

Tillverkaren av den förnyade versionen av 3310 som nyligen introducerats på marknaden hoppas på att den 22 timmar långa taltiden och den upp till en månad långa batteritiden (standbytid) för telefonen ska locka till köp.

Den nygamla mobilen marknadsförs som ett alternativ till komplicerade smarttelefoner och som en pålitlig manick att ha med sig om man till exempel vill slå runt ute någon kväll.

Men i konkurrensen med den kommers som råder på gatorna är priset på den nya 3310:an något som resulterar i höjda ögonbryn. Priset rör sig kring 52 dollar.

Presentation av ny Nokia 3310 den 26 februari 2017.
Bild: EPA/QUIQUE GARCIA EPA/QUIQUE GARCIA

- Folk älskar Nokia-telefonen eftersom den är hållbar och har mycket lång batteritid, säger en försäljare av mobiltelefoner i Nigeria till nyhetsbyrån Reuters.

- Men i ärlighetens namn så är den lite för dyr.

Den enkla modellen kan inte spåras och inte hackas

Den gamla Nokia-modellen har - vid sidan av hållbarheten och batteritiden - en annan fördel: Eftersom den saknar högteknologiska lösningar så går den inte att spåra och inte heller att hacka - något som kan vara en fördel i länder där det förekommer förtryck.

Under ett möte med Reuters nyligen i Johannesburg placerade en högt uppsatt säkerhetsagent från Zimbabwe ett flertal gamla Nokia-telefoner på bordet. Han använde sig av dem för att försäkra sig om att han inte kunde bli förföljd och att hans meddelanden inte kunde fångas upp.

- Smarttelefon? Aldrig i livet! Alldeles för riskabelt!

Diskussion om artikeln