Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksdagsman Pertti Salolainen: Till all lycka har Europa Angela Merkel

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 15:31.
Pertti Salolainen.
Bild: Yle/Parad Media

Det är inte bara den amerikanske presidenten som twittrar mitt i natten.

Då Tysklands förbundskansler Angela Merkel frustrerad och med ett ölstop framför sig hade uttryckt sin besvikelse över Donald Trumps ointresse för europeiskt samarbete, tog också den långvarige riksdagsmannen och tidigare ministern Pertti Salolainen telefonen i handen och skrev:

"Till all lycka har Europa Angela Merkel. Någon måste säga till Trump att han äventyrar Europas och västvärldens säkerhet och mycket annat!"

Varje dag tråkiga nyheter

Salolainen, som har en lång och gedigen politisk karriär som politiker och diplomat bakom sig, är upprörd.
Han säger att den frostiga relationen mellan USA och EU är oroande.

"Först har vi brexit som påverkar stabiliteten, och nu trumpismen, utbrister han.

"Varje dag får vi tråkiga nyheter och uttalanden som helt klart försvagar västvärldens sammanhållning. Uttalanden som bestyrker att Trump inte omfattar europeiska värderingar."

America first i praktiken

"Donald Trump motsätter sig frihandel och upprepar sitt America first i tid och otid. Han vill dra sig ur Paris klimatavtal. Men det som kanske är mest oroväckande är att han inte gav några säkerhetsgarantier under Natomötet. Han gav inga garantier för artikel fem", säger Salolainen.

Artikel fem är själva kärnan i Natofördraget. Den fastslår att ett angrepp mot ett Natoland är ett angrepp mot hela alliansen, och enligt Salolainen är det någonting mycket oerhört att en amerikansk president inte garanterar att den efterlevs.

"Det här är väldigt allvarliga saker, med tanke på Europas säkerhet", säger han.

Hur länge ska vi förstå och förlåta alla dumheter?

Pertti Salolainen

Vad anser han då om kritiken som riktats mot Angela Merkel?

Efter att Merkel kom med sitt uttalande om att tiderna är förbi då Europa kunde räkna med USA, och att det nu är dags för oss att ta vårt öde i våra egna händer, har ju Merkel kritiserats för att äventyra säkerheten ytterligare.

"Visst uttryckte Angela Merkel sig skarpt. Men man kan med fog fråga sig hur länge vi måste förstå och förlåta alla dumheter från den amerikanska presidentens sida", säger Pertti Salolainen.

Merkel västvärldens nya moraliska ledare

"Det enda positiva som måhända kommer ur detta, att vi européer kanske äntligen börjar jobba på ett gemensamt starkt försvar", tillägger han, och konstaterar att Angela Merkel är västvärldens nya moraliska ledare.

Obs debatt diskuterade det spända läget mellan EU och USA.