Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ryska "Hunger Games" var en bluff

Från 2017
Uppdaterad 01.06.2017 17:02.
Mats Goldberg med gångstavar och dimmig natur i bakgrunden.
Bild: Sofi Wennstig

Game2: Winter skulle bli den mest extrema reality-serien där 30 deltagare ska överleva i ryska Sibirien utan regler. Det lät för bra för att vara sant. Och det var det också.

Sent sista maj skulle det klarna vem som får delta. Den svenska äventyraren Mats Goldberg var mycket nära och var hoppfull.

Men i stället visade det sig att hela Game2: Winter var en bluff. Ett pr-trick för att visa hur man får utrymme i medier, något som vi och otaliga andra medier gick på.

Mannen bakom projektet, ryska Jevgenij Pyatkovskij, berättade i ett videoklipp att hela tävlingen var en bluff. Mats fick veta det samtidigt som alla andra.

– Det känns väldigt snopet och till viss del känns det som om jag och de andra kandidaterna blivit utnyttjade. Somliga kommer säkert säga ”vad var det jag sa?” medan andra, tillsammans med mig, främst tycker det är tråkigt att det inte blir något av detta, säger Mats i ett pressmeddelande.

Marscherar från Auschwitz i stället

Mats har ägnat flera månader och resor åt att kampanjera och samla röster. På sin Facebook-sida skriver han att beskedet om bluffen irriterat honom.

– Jag kommer istället att genomföra dödsmarschen från Auschwitz till Bergen-Belsen för att belysa vikten av att aldrig glömma det som hände under andra världskriget, meddelar Mats.

En av orsakerna till att Mats ville vara med i tävlingen var att hans farfar var krigsfånge i Sibirien under andra världskriget.

Förtegna arrangörer

Mats och andra potentiella deltagare hade kontakt med tävlingens arrangörer via en grupp på Rysslands motsvarighet till Facebook.

De få meddelanden de fick av arrangörerna tolkades som kryptiskt hemlighetsmakeri innan tävlingen. Så fort bluffen var ute hänvisades deltagarna enbart till videon som Pyatkovskij publicerat.

- En av personerna i gruppen hade fixat om sitt huslån för att ha råd med den summa som krävs för att ens få delta. Man känner ju sig lurad.

Hittills har det inte varit tal om någon ersättning till dem som lagt ner tid och pengar på Game2: Winter.

Mats är ändå glad över de vänner, bekanta och kontakter han fått under sin kampanj för röster.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln